Начало - Новини от Пловдив
54 години от подвига на Гагарин и Световен ден на авиацията и космонавтиката - Начало
19.01.2018 | 15:14

Петък
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2015-04-12 15:28:13

Натиснете за увеличение
54 години от подвига на Гагарин и Световен ден на авиацията и космонавтиката
От Юрий Гагарин човечеството научи, че Земята е синя ...
54 години от подвига на Гагарин и Световен ден на авиацията и космонавтиката
От Юрий Гагарин човечеството научи, че Земята е синя ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

От Юрий Гагарин човечеството научи, че Земята е синя ...

Днес, 12 април, честваме Световния ден на авиацията и космонавтиката. Отбелязваме и 54 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса.

На днешния ден преди 54 години Юрий Алексеевич Гагарин става първият човек в историята на човечеството, който полита в космоса. Това се случва на 12 април 1961 година 6 часа и 7 минути по Гринуич, (в 9 часа и 7 минути московско време или в 8 часа 7 минути по българско време), когато от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток 1“ с ракета носител Р-7, землянин излита в космическото пространство за първи път.

Този момент е върхов в усвояването на Космоса и велик ден в човешкия път към опознаване тайните на Вселената!

Малко по-късно 12 април е обявен за Международен ден на космонавтиката.

Юрий Гагарин прави само една обиколка с кораба около Земята като неин изкуствен спътник. Първите му думи в открития Космос са „Поехали!“.

В орбита космонавтът провежда обикновени експерименти - яде, пие, води записки с молив. Случайно забелязва, че след като остави молива до себе си, той започва да се издига и да „плува“, от което прави извода, че предметите в космоса е по-добре да се вързват или закрепят по някакъв начин. Всички свои наблюдения и чувства той записва на бордов магнетофон.

Тъй като системите за приземяване на „Восток 1“ не са били достатъчно изпробвани, възникват редица проблеми и на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира, за да се приземи с парашут. Приземява се успешно не на предвиденото място, а близо до спускаемия апарат, на едно колхозно поле в Саратовска област, а новината светкавично обикаля целият свят.

Гагарин остава в Космоса на борда на "Восток 1" едва 108 минути, но това време е напълно достатъчно за да се превърне в легенда приживе. Именно тогава от Космоса той съобщава с възхитен глас на изуменото човечество: "Виждам Земята, синя е" - (не го знаехме преди това)!

След полета на „Восток 1“ Юрий Алексеевич Гагарин става най-известният човек и най-търсената знаменитост на планетата. За него са пишат всички вестници в света. Награждават го с ордени, медали, дипломи, избран е за почетен гражданин на градове от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. По време на своите пътешествия обикаля света три пъти.

Първата му задгранична командировка е в Чехословакия, а следващите му посещения са в България - София, Пловдив, Бургас, Стара Загора ... Още преди приземяването му в София български летци го посрещат с почетен ескадрон от изтребители.

Срещите на Гагарин с пловдивчани са изключително бурни и топлосърдечни. Млади и стари ликуват, манифестират и прегръщат необикновения човек.

Гагарин поднася цветя на паметника Альоша, засажда борче на хълма, престоява два дни в града и преспива в най-елитния тогава хотел Тримонциум. След като получава званието Почетен гражданин на Пловдив, първият космонавт-землянин пие кафе на терасата на хотела и после изписва на руски език с подредения си красив почерк в Книгата за похвали и оплаквания едно мило послание: „Много съм благодарен на комплекса за тези няколко щастливи минути, които прекарах тук. Желая ви да имате най-здравите връзки с туристи от всички страни и континенти, а в бъдеще – с туристи и от други планети.”

Дата - 23 май 1961 г. и подпис ...

Посланието е написано с плътно черно мастило.

Непознатият писмен документ, който Гагарин оставя на България е открит съвсем случайно в архивите на Тримонциум от Васил Илиев - директора на хотела. Васил Илиев намерил книгата и се зачел в нея. Оказало се, че тя крие безценна тайна.

Днес този документ има изключителна историческа стойност, не само защото Гагарин лично го е написал, а и защото той не е оставил прекалено много други такива.

Юрий Гагарин загива по време на тренировъчен полет с изтребител самолет МиГ-15 УТИ заедно с инструктора си полковник Серьогин 27 март 1968 година в 10 часа и 31 минути сутринта в района на село Новосьолово на 18 км от град Киржач, Владимирска област. Телата на Гагарин и Серьогин са кремирани и прахта им е погребана в стените на Кремъл на Червения площад. Според разсекретените данни за инцидента, най-вероятната причина за катастрофата е рязка маневра.

Юрий Алексеевич Гагарин е човекът, който пръв се откъсва от оковите на земната гравитация и човечеството завинаги ще го запомни с този подвиг.


Ключови думи:


Версия за печат:
54 години от подвига на Гагарин и Световен ден на авиацията и космонавтиката

Запазете във вашия компютър:
54 години от подвига на Гагарин и Световен ден на авиацията и космонавтиката


Разгледано: 3117 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- 54 godini ot podviga na Gagarin i Svetoven den na aviaciyata i kosmonavtikata или
- 54 години от подвига на Гагарин и Световен ден на авиацията и космонавтиката

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433322 посещения • Sitemap