Начало - Новини от Пловдив
Празнуваме Томина неделя - Начало
21.01.2018 | 12:29

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2015-04-19 23:13:49

Натиснете за увеличение
Празнуваме Томина неделя
С Томина неделя завършват великденските празници ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

С Томина неделя завършват великденските празници ...


На днешния ден християните почитат паметта на Свети Тома, един от най-верните ученици на Христос, известен с прякора "Неверни".

Според евангелските писания, когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал и за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста.

Когато Христос възкръснал и се явил на учениците си, Тома не бил сред тях. След като по-късно те му казват "Видяхме Господа", Тома не повярвал и им отвърнал: "Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам".

На първата неделя след Възкресение Христос отново се явил на учениците си, но този път сред тях бил и Тома.

Христос се обърнал към него и му казал: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали".

Тогава Тома сам се убедил във Възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка. Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки човек. Тома Неверни олицетворява всеки един от нас, който в трудни моменти е неуверен и несигурен. Човешко е да има колебание, важното е след това като узнаем истината, да я приемем такава, каквато е, а не такава каквато ни се иска да бъде.

Апостол Тома е известен не само с евангелската история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните христови ученици. Въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решава да отиде във Витания, за да съживи Лазар. Апостол Тома казал на другите ученици: "Да отидем и ние да умрем с него".

По-късно, след слизането на Светия дух на Петдесетница, апостолите хвърлили жребий, за да се види кой къде ще отиде да проповядва Божието слово. На апостол Тома се паднало да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Там той правил много чудеса и хората повярвали в проповядваното от него Христово учение. Повярвала и жената на царя и се покръстила. Тогава владетелят се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения - хвърлил го в тъмница и в огнена пещ. Но апостолът все оставал невредим. Накрая Тома загинал, прободен от копие, умира като мъченик, а мощите му са положени в Месопотамия. Вярва се, че гробът му има лековити сили и помага на болните.

Томина неделя е последния ден от седмицата след Великден. Нарича се още „Празна неделя“ или „Светла неделя“. На този ден, както и през дните между Томина неделя и Възкресение Христово не се работи на полето и не се захваща тежка работа.

На Томина неделя по стара традиция жените повторно боядисват яйца, като този път те се раздават за душите на покойните им близки. Вярва се, че така ще ги предпазят от превъплъщаване, от превръщането им във вампири.

Денят след Томина неделя се нарича Софинден. Отбелязвал се е от хората, за да предпазят земите си от суша. На този ден не се пере и не се ядат яйца. Ритуалът изисквал още на този ден всеки член от семейството да измие лицето си с вода, в която е имало потопено червено яйце.

На Томина неделя имен ден празнуват Тома, Томина, Томислав, Томислава.


Ключови думи:


Версия за печат:
Празнуваме Томина неделя

Запазете във вашия компютър:
Празнуваме Томина неделя


Разгледано: 2896 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Praznuvame Tomina nedelya или
- Празнуваме Томина неделя

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433387 посещения • Sitemap