Начало - Новини от Пловдив
Напоследък Вранча страховито напомня за себе си - Начало
20.01.2018 | 11:20

Събота
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2015-04-20 23:24:12

Натиснете за увеличение
Напоследък Вранча страховито напомня за себе си
Земетресение от 8 степен по Рихтер ни дебне от север ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Земетресение от 8 степен по Рихтер ни дебне от север ...


Румънски и украински учени предсказват силен трус с магнитуд, който може да достигне до 8 по Рихтер.

За това пише "Монитор".

Епицентърът на земетресението ще бъде в силно сеизмичната зона Вранча, която от известно време се обажда всеки ден. В Румъния почти ежедневно стават земетресения с ниска интензивност с епицентър в планината Вранча.

Разработена е карта на трусовете и експерти са забелязали, че силните такива в страната имат определена цикличност. Последното мощно земетресение в Румъния е на 4 март 1977 година, когато в Свищов паднаха 2 блока, а 120 души загинаха под руините им.

В северната ни съседка дори вече се взимат мерки за укрепване на сградите, което е много трудно, защото, подобно на нас, в строителството при комшиите също доминира панел и налят бетон. Местните учени не знаят кога ще е точно трусът, но отчитат все по-често клатушкане на Вранча.

Още през 2013 година украински сеизмолози предупредиха, че планината може да бъде епицентър на унищожителен трус със сила до 8-а степен по Рихтер. Според вицепрезидента на Украинската асоциация за сеизмологично строителство Константин Егупов стихията може да бъде по-силна дори от земетресението на 4 март 1977 година. Като се позовава на данни от сеизмологична станция в Одеса, Егупов посочи, че за 2012 година са регистрирани 14 труса, идващи от Вранча. От началото на 2013 година има 14 регистрирани труса, а 8 от тях са се случили за три седмици. Най-силно е било земетресението с магнитуд 5,5 по Рихтер, като то бе усетено в Североизточна България. Според учения в най-лошия вариант Вранча може да избухне с магнитуд до 8-а степен по скалата на Рихтер. Това би било катастрофално за Румъния и всичките й съседи.

"Това не бива да се възприема като излишно плашене на хората, а просто като анализ на събития, които са регистрирани и описани от системата за сеизмологично наблюдение не само на Украйна, но и на останалите страни от региона", твърди Егупов.

Според него трябва да се предприемат мерки, за да се ограничат вероятните щети от подобен трус. "Сградите, за които има съмнения, че може да не издържат, трябва да се укрепят, колкото и скъпо да струва. Така няма да се връщаме към тази тема, след като стане земетресението", съветва ученият.

През януари 2014 година в Румъния стартира национална информационна кампания "Nu tremur la cutremur" ("Не треперя при земетресение") чрез телевизионни и онлайн клипове, показващи седем различни сценария за правилна реакция по време на земетресение, когато човек е в апартамент, на улицата, в службата или в супермаркет.

Инициативата е на Главния инспекторат за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи на Румъния и е с цел населението да знае как да реагира адекватно преди, по време на и след природното бедствие, като така увеличи шансовете си за оцеляване. Кампанията е провокирана от проучване на Главния инспекторат за извънредни ситуации, което е показало, че 80% от възрастните хора в страната не знаят как да реагират и мнозина ще вземат решения, които могат да бъдат фатални или ще затруднят действията на спасителите. Експертите са заключили, че младите хора на възраст между 18 години и 35 години, които не са преживели силно земетресение като това на 4 март 1977 година, предизвикало големи разрушения и взело жертви в Румъния, също не са наясно какво трябва да се прави в подобна ситуация.

"Хората трябва да имат доверие на това, което е официално съобщено. Това е разяснителна кампания, осъществена с подкрепата на няколко партньори", каза при стартирането на кампанията на 26 януари държавният секретар и ръководител на отдела за извънредни ситуации в Министерството на вътрешните работи на Румъния д-р Раед Арафат. Той е човекът, който преобрази и издигна на световно равнище Спешната помощ в северната ни съседка. По думите на д-р Арафат клиповете са направени така, че да бъдат разбрани и от децата.


Източник:
http://news.plovdiv24.bgКлючови думи:


Версия за печат:
Напоследък Вранча страховито напомня за себе си

Запазете във вашия компютър:
Напоследък Вранча страховито напомня за себе си


Разгледано: 2816 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Naposledak Vrancha strahovito napomnya za sebe si или
- Напоследък Вранча страховито напомня за себе си

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433340 посещения • Sitemap