Начало - Новини от Пловдив
Държавният преврат на 9 септември 1944 г. - Начало
21.01.2018 | 12:26

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2015-09-09 20:43:10

Натиснете за увеличение
Държавният преврат на 9 септември 1944 г.
Превратът е извършен от Отечествения фронт - политическо обединение на комунисти, земеделци и Военния съюз "Звено" ...
Държавният преврат на 9 септември 1944 г.
Превратът е извършен от Отечествения фронт - политическо обединение на комунисти, земеделци и Военния съюз "Звено" ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Превратът е извършен от Отечествения фронт - политическо обединение на комунисти, земеделци и Военния съюз "Звено" ...Историческите факти са следните:

Малко след 2 часа на 9 септември 1944 година отделни бойни групи завземат сградите Военното министерство, Министерството на вътрешните работи, Централната поща, Радиото, Централната гара. Правителството на Константин Муравиев е арестувано, а по Радио София е обявен съставът на първото правителство на Отечествения фронт.

Новото просъветско правителство е оглавено от Кимон Георгиев (9 септември 1944 - 31 март 1946). Веднага са публикувани са и първите укази на Министерския съвет: за разпускане на последното и за утвърждаване на новото правителство.

Назначени са на нови регенти - Тодор Павлов, Венелин Ганев и Цвятко Бобошевски. Разпуснато е 25-ото Народно събрание. Потвърден е държавният монопол върху българското радио. Публикувано е постановление на Министерския съвет за сформиране на Народна гвардия и Народна милиция.

Съставеното коалиционно правителство включва: Българска работническа партия (БРП) с 4-ма представители (Добри Терпешев, Антон Югов, Минчо Нейчев и Рачо Ангелов), БЗНС – 4-ма (Никола Петков, Асен Павлов, Борис Бумбаров и Ангел Държански), "Звено" – 4-ма (К. Георгиев, Петко Стайнов, Дамян Велчев и Станчо Чолаков), БРСДП – 2-ма (Григор Чешмеджиев и Димитър Нейков) и два независими интелектуалци (Петко Стоянов и Димо Казасов).

Кабинетът незабавно се обръща към СССР с молба за примирие и съветското командване прекратява военните действия срещу България от 22 ч. българско време. Регентите княз Кирил и ген. Никола Михов подписват укази за разпускане на 25-то ОНС и за създаване на три нови министерства - на народното здраве, на социалната политика и на пропагандата.

Отечественофронтовското правителство освобождава членове на Регентството - княз Кирил Преславски, проф. Б. Филов и ген. Н. Михов - по-късно те са арестувани и съдени от Народния съд. Избран е нов състав на Регентсвото, в който влизат проф. Венелин Ганев (независим), Цвятко Бобошевски (независим) и Тодор Павлов (комунист).

Извършената на 9 септември 1944 г. промяна във вътрешнополитическия живот на България коренно се различава от държавните преврати от 1881, 1923 и 1934 година, при това не само по начина на извършване, но и по своите резултати. СССР обявява война на България на 5 септември 1944 г., това събитие отключва смесени чувства. В редица селища на страната се установява отечественофронтовска власт, разбиват се затвори, избухват стачки – на трамвайните служители в столицата, на миньорите в Перник и други, започват да се организират демонстрации и митинги.

Преминаването на границата от войските на III Украински фронт дава нов тласък на "революционните събития" в страната. Правителството на Муравиев дава заповед на българската войска да не оказва въоръжена съпротива на частите на Съветската армия.

Отечественият фронт (ОФ) е обществено–политическа организация, образувана през 1942 г. На 17 юли 1942 г. по нелегалната радиостанция "Хр. Ботев" е оповестена програмата, с която определя своите национални и външнополитически задачи:
- скъсване на съюза с Германия и други държави от Хитлеристката ос, изтегляне на германските войски от България, спиране износа на храни и материали за Германия, възстановяване на дипломатическите отношения със СССР, САЩ и Англия.

- незабавно освобождаване на цивилните и военните лица, преследвани заради техните идейни убеждения, премахване на противоконституционните и противонародни закони, разтуряне на фашистките организации, прочистване на държавния апарат.

- икономическата политика: запазване на националните богатства и труд от чуждо посегателство, провеждане на политика, с която да се гарантира работа за всички, създаване условия за развитие на стопанството на България.

Източник:
http://calendar.dir.bgКлючови думи:


Версия за печат:
Държавният преврат на 9 септември 1944 г.

Запазете във вашия компютър:
Държавният преврат на 9 септември 1944 г.


Разгледано: 2562 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Darzhavniyat prevrat na 9 septemvri 1944 g. или
- Държавният преврат на 9 септември 1944 г.

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433387 посещения • Sitemap