Начало - Новини от Пловдив
Паметта на Свети Мина се почита  днес - Начало
18.01.2018 | 09:46

Четвъртък
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2015-11-11 23:19:06

Натиснете за увеличение
Паметта на Свети Мина се почита  днес
Православната църква почита днес паметта на мъченици Мина, Виктор, Стефанида и Викентий ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Православната църква почита днес паметта на мъченици Мина, Виктор, Стефанида и Викентий ...

На този ден 11 ноември (24 ноември стар стил) се почита паметта на мъченици Мина, Виктор, Стефанида и Викентий - от четиримата най-популярен и най-почитан е Свети Мина, който е известен чудотворец и се счита за покровител на семейството.

Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Воден от силната си вяра, Мина се оттеглилв пустинята, където се отдал на пост и молитва, смятайки, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

Минало време, но зрелищен идолски празник в главния град на Котуанската област, където се били събрали много езичници, накарал Мина да остави планината и да слезе на сборището, за да заяви пред всички ревността си по християнския Бог. Като чул думите му, князът заповядал да отведат бъдещия светец в тъмница. Мина не се поклонил на идолите, той бил подложен на многобройни мъчения, които обаче преминал, осланяйки се неизменно на Христа.

Безсилен пред неговата непреклонност, князът заповядал Св. Мина да бъде посечен с меч, а тялото му да бъде изгорено пред целия народ. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли тези свети останки в родния си град Александрия и ги погребали с почести.

Впоследствие на това място била построена църква и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Житието на Св. Мина е оказало силно влияние върху формирането на народните вярвания и представи за светеца, както и за съпътстващата ги обредност. Собственото му име, в превод от гръцки език означава “откривам”, “извещавам” (от глагола μηνώ) и по пътя на народната етимология сред гърците и българите се налага убеждението, че Св. Мина е онзи светец, който им помага да намерят загубени или откраднати вещи или заблудили се в гората домашни животни. Затова по традиция двата народа палят свещи пред иконата на светеца и горещо му се молят, да им покаже пътя, по който ще си възвърнат загубеното.

В Средните Родопи и в Странджа обредността на празника на Св. Мина е подчинена пак на асоциациите, които предопределя името му - свързва се с глаголите “минавам” и “разминавам”. В деня на светеца не бива да се работи нищо вкъщи и на полето, за да се “разминат всички болести”.

Народният култ към Св.Мина на Балканите е свързан още с представата за митичното му господство над вълците. Митологичната гледна точка зимата е съответствие на “вълчето време” през годината. Ето защо светците-господари на зимата начело със Св. Димитър са и “вълчи” покровители.

Митът за господството на Св. Мина над вълците е представен в следната легенда: “Една нощ всички вълци се
събрали край кладенец под едно дърво. На дървото се качил намиращ се наблизо мъж – хем да види какво ще се случи, пък и да се спаси от зверовете. Точно в полунощ пристигнал Св. Мина и започнал да раздава плячката на всеки вълк поотделно, която му се полагала за цялата година. След като си свършил работата, светецът видял, че към него приближава куцукайки последен кривият вълк. “За тебе остана само онзи мъж, който се е качил на дървото” – рекъл му Св. Мина и си отишъл. Зачакал вълкът под дървото, за да вземе плячката си. Съмнало се и наоколо дошли хора. Вълкът се скрил в гората, а уплашеният мъж слязъл от дървото и радостен си тръгнал за дома. Но точно пред къщи, срещу му излязъл кривият вълк и го изял.
Затова овчарите не жалят за отвлечена от вълк овца или коза, защото тя е неговият пай, отреден му от Св. Мина”.
По тази причина често в иконографията, Св. Мина се изобразява на бял кон: в едната си ръка дължи копие, а в другата – два вързани вълка.

В народните представи днешният ден бележи средата на т.нар. "Вълчи празници" - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. "Вълчите празници" водят след себе си най-дългите нощи.

По това време хората довършват всички започнати ремонти, поправят огради и запушват процепите, през които може да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

Св. Мина е покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. Закриля жените.

Виктор - също бил войник, пострадал при император Антонин (138-161 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на св. мъченик и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.

Св. Викентий - бил дякон. Пострадал за вярата в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.


Днес празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Викентий, Мина, Минка, Минчо.
Ключови думи:


Версия за печат:
Паметта на Свети Мина се почита днес

Запазете във вашия компютър:
Паметта на Свети Мина се почита днес


Разгледано: 2053 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Pametta na Sveti Mina se pochita dnes или
- Паметта на Свети Мина се почита днес

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433274 посещения • Sitemap