Начало - Новини от Пловдив
Ще провалим ли Пловдив като Европейска столица на културата? - Начало
21.01.2018 | 18:43

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2015-12-17 22:42:34

Натиснете за увеличение
Ще провалим ли Пловдив като Европейска столица на културата?
Притеснението е станало ясно по време на дебата, заради Културния календар на града за 2016-та година ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Притеснението е станало ясно по време на дебата, заради Културния календар на града за 2016-та година ...

Вървим уверено към това да провалим Европейска столица на културата през 2019-та година.

Това е казал зам.-кметът по културата Стефан Стоянов на общинският съветник от БСП Николай Радев.

Притеснението на зам. кмета е станало ясно по време на днешната сесия, където се разрази страхотен дебат, заради Културния календар на града за 2016-та година.

Очаквано „ябълката на раздора“ се оказа Асен Асенов и неговите фестивали Едно, които получават общо 300 хил.лева от парите предвидени за Културния календар.

Срещу него вече има внесена подписка, в която са се подписали над 300 човека от културните среди на Пловдив. Според тях поведението и дейността на Асен Асенов уронват престижа на града. Подписаните искат общината да спре финансирането на проектите на Едно, защото те подменят истинските културни стойности на бъдещата Европейска столица на културата.

Слави Георгиев от Патриотичния фронт поискат парите на Едно да бъдат намалени до 19 хил.лева на фестивал, а от БСП поискаха отлагане на точката. И двете предложения бяха категорично отхвърлени от управляващите.

От трибуната на съветниците срещу фестивалите на Асенов се изказаха директорът на операта Нина Найденова, Емил Миразчиев и председателят на дружеството на Пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.

Миразчиев бе категоричен, че регламентът за финансиране на събития в Културния календар на Пловдив е направен единствено и само в услуга на Асен Асенов, за да могат фестивалите му Едно да взимат по 300 хил.лева от общинския бюджет. Художникът беше категоричен, че Асенов не разбира нищо от култура и е готов да го докаже в дебат.

„Да, понякога фестивалите му имат попадения, но те са случайни и въпреки него“, заяви пред журналисти Емил Миразчиев.

Той бе категоричен, че никой не може да спре Асенов да прави фестивали в Пловдив, но категорично трябва да му бъдат спрени парите. На същото мнение е и Снежана Фурнаджиева от Дружеството на пловдивските художници. Пред общинските съветници тя заяви, че ако две от събитията на Едно бъдат отрязани, а финансирането му от община Пловдив се намали с 80%, тогава ще може да се говори за развнопоставеност между него и останалите творци в Пловдив.

Думата беше дадена и на Асен Асенов, който след като се похвали с различни награди, които фестивалите му са печелили, обясни че е съгласен да има равнопоставеност между културните опратори. По думите му общината финансира едва 25% от фестивалите му, а останалите пари са от Америка за България, различни посолства и чуждестранни културни институции.

Интересно предложение от микрофон направи и Стефан Послийски от Патриотичния фронт. Той призова хората, занимаващи се с изкуство в Пловдив да взимат пример от местните политици. „Вижте ни нас, караме се постоянно за какво ли не, но когато гласуваме почти винаги сме единодушни“, обърна се той към присъстващите в залата.

Големият губещ от днешната сесия се оказа Александър Митов, който организира уличния фестивал Street masters и Световното първенство по бийтбокс. Той обясни пред съветниците, че организираните от него събития са страхотна реклама за Пловдив, защото само последното е гледано от над 600 хил. човека в интернет, а Световното по бийтбокс се очаква да бъде видяно от няколко милиона.

Въпреки това предвидените общо 90 хил. лева за двете събития, които Митов трябваше да получи, бяха намалени на 46 хил., което вероятно ще доведе до загубата на домакинството на Световното по бийтбокс и провеждането му в Германия. Парите за фестивалите Едно се намаляват едва с 10 хил.лева. За сметка на това по-малко пари ще получат София филм фест, Дни на музиката в Балабановата къща, Сцена на кръстопът, Нощ на музеите и галериите. Вероятно изцяло ще отпадне и Световното първенство по бийтбокс, за което бяха предвидени 50 хил.лева, но парите се режат на 30 хил. От календара изцяло отпадат "Пет минути Пловдив" на Камен Воденичаров, "Горещ афиш с ..." на Никола Шопов и "Панорама : Великия Чарли Чаплин в Античния театър" на Христо Дерменджиев.

Общата сума от 131 хил.лева, която остава след орязването на различните събития в календара, ще бъде използвана за финансиране на одобрени или отпаднали от календара проекти, след съответното им преразглеждане.

Източник: http://dariknews.bg


Ключови думи:


Версия за печат:
Ще провалим ли Пловдив като Европейска столица на културата?

Запазете във вашия компютър:
Ще провалим ли Пловдив като Европейска столица на културата?


Разгледано: 2265 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Shte provalim li Plovdiv kato Evropeyska stolica na kulturata? или
- Ще провалим ли Пловдив като Европейска столица на културата?

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433396 посещения • Sitemap