Начало - Новини от Пловдив
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АВИАЦИЯТА И КОСМОНАВТИКАТА - Начало
23.01.2018 | 23:55

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2016-04-12 23:03:18

Натиснете за увеличение
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АВИАЦИЯТА И КОСМОНАВТИКАТА
Този ден се отбелязва в чест на първия полет на човек в Космоса ...
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АВИАЦИЯТА И КОСМОНАВТИКАТА
Този ден се отбелязва в чест на първия полет на човек в Космоса ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Този ден се отбелязва в чест на първия полет на човек в Космоса ...

Преди 55 години на 12 април 1961 година от космодрума Байконур в Съветския съюз Юрий Гагарин напусна Земята и се отправи на обиколка около нашата планета с космическия кораб-спътник Восток-1. Това е датата, на която за първи път човек успява да се откъсне от земното притегляне и да види Земята отстрани, да се увери, че тя наистина е кръгла.

Стартът на кораба “Восток-1” бил извършен в 09.07 ч на 12 април 1961 г. (московско време).

Гагарин не се приземява в планираната област (на 110 км от Сталинград), а в Саратовска област, в района на с. Смеловка, където не очаквали такъв висок гост. В 10.48 ч радарът на близкото военно летище засича непозната цел – това бил спускаемият апарат, а малко по-късно, на 7 км над земята, Гагарин катапултирал в съответствие с програмата. На радара се появили две цели.

Първи посрещнали космонавта жената на лесничея и нейната 6-годишна внучка. Скоро на мястото на приземяването пристигат и военни. Една част остават да охраняват спускаемия апарат, а другата откарва Гагарин в частта, откъдето рапортува по телефона на командира на дивизията на ПВО: “Моля да се предаде на главнокомандващия ВВС: задачата е изпълнена, приземих се в зададения район, чувствам се добре, удари и счупвания няма. Гагарин.”

Гагарин обаче изцяло дължи живота си на своя предшественик в космоса - Иван Ивàнович, който не само го изпреварва като първия космонавт с повече от месец, но провежда цели две изцяло сполучливи мисии в земна орбита.

Кой е Иван Иванович?

Мистериозният Иван Иванович не е някаква тайна мисия на съветската космическа програма. Той е манекен с реални размери, който съветските учени ползват като кулминация на своите проби преди да са се убедили, че ще могат сполучливо да изпратят самия Гагарин в космоса.

Една от целите на двете мисии на Иванович, известни като Спътник-9 и Спътник-10, са били да се усъвършенстват комуникационните системи, предвидени за полета на Гагарин. Другата им основна цел е била да се изпробва системата за крайното приземяване на бъдещия космонавт - което е изисквало той да бъде катапултиран от падащата капсула и да се приземи с парашут.

На 9 март 61-ва, радио операторите в Хюстън чуват от космоса...руснак, който описва рецептата на руската супа борш. Първата и естествена реакция в НАСА е паника, като са си помислили, че руснаците печелят следващия етап на космическата надпревара. Втората им реакция е, че космическият полет предизвиква луда радост у хората, но и недоумение, тъй като не са могли да разберат защо рецептата за борш би била част от официалната комуникация с контролния център. Третата им реакция е била да се успокоят като са осъзнали, че това е просто запис - тъй като броени секунди по-късно следва музикално изпълнение на многолюден хор. И понеже съветската новинарска агенция ТАСС не съобщава за полета на Иванович, в Америка все пак започват спекулации, че руснаците действително са изпратили човек в космоса, чийто полет обаче бил злополучен.

Три седмици след първата мисия на Иван Иванович се състои втория му и последен полет. На 25 март 1961 г. той поема от космодрума Байконур в Казахстан, прави още една 100-минутна орбита на земното кълбо и успешно се приземява в планината Урал. Приземяването му обаче се състои близо до Ижевск - среден по големина град и столица на автономната република Удмуртия. Местните забелязват как се приземява облечения в ярко оранжев костюм парашутист и веднага предполагат, че е шпионин. С мотики и лопати те проследяват траекторията му през снега. Когато намират Иван Иванович, те решават, че е умрял. Приближават се...само за да видят изписаната под скафандъра му с главни букви дума "макет".

Днес Иван Иванович е собственост на фондация, която принадлежи на тексаския милиардер Рос Перо, известен с това, че се кандидатира за президент на Съединените щати през 1990 г. През 1997 г., Иванович е закупен от фондацията за почти 200 000 долара и днес "живее" в Националния музей на авиацията и космонавтиката във Вашингтон, където е посещаван от 9 милиона туристи годишно. Както днес, Иванович не е бил самотен и по време на двата си исторически полета - на тях той е придружаван от кучетата Чернушка и Звездочка - и двете животни оцеляват тогава след тежкото приземяване на капсулата.

*****************
А ето и някои малко известни факти около първия полет на човека в Космоса по материали на руската преса.

Два дни преди полета Гагарин написал прощално писмо до съпругата си. Никой не давал гаранция, че той ще се върни жив и здрав на земята. Това писмо жена му Валентина Ивановна не прочела по време на полета, а чак след като Гагарин се върнал на земята.

Полетът на Восток-1 преминава само и напълно в автоматичен режим. Никой не гарантирал, че Гагарин ще съхрани работоспособност в условия на несъвместимост. Иначе първият космонавт знаел специален код, с помощта на който е можел да активизира ръчното управление на кораба.

Преди самия полет възникнал инцидент: при проверка на херметичността на датчика на люка не бил подаден необходимия сигнал. Тогава екипът на конструктора Олег Ивановски действал като механиците на сегашната «Формула 1". За минути те развинтили тридесетина гайки около датчика. Той бил поправен и полетът стартирал навреме.

По време на финал от полета Гагарин се обърнал към другарите си с една фраза, която дълго време била крита от обществеността. Той казал: «Аз изгарям, прощавайте, другари!»...
Защо казал това Гагарин? Защото никой нямал представа, как космическият кораб ще премине през плътните слоеве на атмосферата при спускането към земята. Затова Гагарин, виждайки в илюминатора бушуващия пламък, предположил че космическият кораб се е запалил и че ще изгори в него. А всъщност триенето на обшивката на космическия кораб с атмосферата е нещо съвсем нормално. Днес космонавтите се възхищават на това ярко зрелище, което първи видял Гагарин.

При посещението си във Великобритания месеци след полета Юрий Гагарин закусил «по гагарински» с Елизабет II.
Космонавтът бил на във Великобритания от 11 до 15 юли 1961г. по покана на синдикатите, но бил посрещнат и от кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец. Участници в срещата си спомнят закуската на Гагарин с нейно величество. Всички лордове гледали в ръцете на космонавта, за да видят как той ще ползва многобройните прибори. Тогава Гагарин казал: "Хайде да закусваме по руски!”. Взел най-голямата лъжица и си сложил салата в купата. Тогава кралица предложила: „Дайте да закусваме по гагарински” и също взела голямата лъжица.

През 1961 г. Юрий Гагарин идва на посещение в Пловдив. За тези дни от миналото пловдивчани си спомнят, че първият космонавт – землянин посещава Паметника на Альоша в града ни, засажда дръвче в двореца Кричим, а след като получава званието Почетен гражданин на Пловдив, пие кафе на терасата в хотел Тримонциум с представители на ЦК на БКП .

Той нощува в хотел Тримонциум, който в миналото беше елитна част от веригата Балкантурист. Там в Книгата за похвали и оплаквания с плътно черно мастило и с подреден и красив почерк Юрий Гагарин собственоръчно пише на руски език едно много хубаво пожелание и послание:„Много съм благодарен на комплекса за няколкото щастливи минути, които прекарах тук. Желая ви да имате по-здрави връзки с туристи от всички страни и континенти, а в бъдеще – с туристи и от други планети. Гагарин 23.05.61”

Датата е 23 май 1961 година.

Днес този документ има изключителна историческа стойност, не само защото Гагарин лично го е написал, а и защото той не е оставил прекалено много други писания. Да си припомним, че неговият живот приключва внезапно през 1968 г. И дoceгa ce ĸoмeнтиpaт paзлични вepcии зa гибeлта му. И понеже пpeз oнeзи вpeмeнa истината беше скривана тoтaлнo, a oбщecтвeнoтo мнeниe се мaнипyлиpaшe брутално, вcичĸи вepcии ca възмoжни дo дoĸaзвaнe нa пpoтивнoтo.

Oĸoлo внезапната гибeл нa Гaгapин ce нaбъpĸa и имeтo нa бългapcĸaтa пpopoчицa Baнгa. Oщe пpeди 10 нoeмвpи ce гoвopeшe, чe ĸoгaтo я пoпитaли ĸaĸ e зaгинaл Гaгapин, тя ĸaзaлa: „Toй нe зaгинa. Te cи гo взexa“. Koгaтo oбaчe зaпoчнaли дa я paзпитвaт зa пoдpoбнocти, тя нищo пoвeчe нe ĸaзaлa и тaĸa и нe cтaнaлo яcнo, ĸoи ca тeзи „Te“ и зaщo и ĸъдe ca cи гo взeли.

Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. Но началото на пилотираната космонавтика става полетът на съветския космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 г.

Ключови думи:


Версия за печат:
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АВИАЦИЯТА И КОСМОНАВТИКАТА

Запазете във вашия компютър:
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АВИАЦИЯТА И КОСМОНАВТИКАТА


Разгледано: 3165 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- MEZhDUNARODEN DEN NA AVIACIYaTA I KOSMONAVTIKATA или
- МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АВИАЦИЯТА И КОСМОНАВТИКАТА

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433464 посещения • Sitemap