Начало - Новини от Пловдив
Днес е Велики вторник - Начало
24.01.2018 | 03:48

Сряда
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2016-04-26 10:59:40

Натиснете за увеличение
Днес е Велики вторник
Великият и свят вторник е ден за поучения и последни нравствени наставления ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Великият и свят вторник е ден за поучения и последни нравствени наставления ...


На Велики вторник Иисус ни дава пример как да благотворим - не да даваме от излишъка си за тази цел, а като бедната вдовица да отделим от последните си материални средства. Този ден Църквата избира за поука - Притчата за десетте девици, която Христос разказал на вярващи, за да им покаже, че трябва винаги да са готови да срещнат Небесния Жених с целомъдрие, милостиня и готовност да вършим и други добри дела, чийто символ е елеят, който си приготвили мъдрите девици.

В нощта срещу Велики вторник Господ Иисус Христос бил във Витания и сутринта дошъл в Йерусалимския храм, където поучавал народа. Първосвещениците и старейшините, като слушали Неговите притчи, разбирали, че Той говори за тях, искали да го заловят, но и се бояли да Го нападнат открито, защото хората Го почитали като Пророк.

На Велики вторник от Страстната седмица се припомнят две притчи на Спасителя - тази за 10-те девойки и притчата за талантите ...

На този ден Иисус Христос разказва притчата за петте разумни и петте неразумни девици, поканени на сватба.

(В тази притча се говори за пет мъдри и пет неразумни девици, а се подразбира пет мъдри и пет неразумни човешки души. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните - само чисти светилници. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) - милостта. На гръцки език "милост" се произнася "елеос". Оттук е дошла и думата "полиелей", което означава "многомилостив".)

Мъдрите девици имали девствено тяло с девствена душа, но освен това и милост велика по отношение на по-слабите, към онези, които още не са се освободили от греха.

Неразумните девици строго спазвали целомъдрието телесно, но презрително, немилостиво се отнасяли към по-слабите, високомерно ги осъждали и ги загърбвали с презрение. Така те пренебрегвали милостта, съчувствието, прошката и затова светилникът бил чист, но празен и тъмен!

Разумните девойки винаги били със запалени светилници в очакване на Жениха и били взели и повече елей (милост), защото не се знаело колко време ще се наложи да чакат.

Неразумните не носели елей. Когато пристигнал Жениха неразумните девици ги нямало, защото били отишли на пазара да търсят елей. Те закъснели за сватбата, а и дрехите им не били подходящи за празника. Затова пазачите не ги пуснали да участват в сватбата. Притчата е за това винаги вярващите да са подготвени за смъртния час (сватбата) и за посрещането на Господа (Жених).

Притчата на Исус за 10-те девойки има и още по-дълбок, духовен смисъл. Под петте неразумни девици се подразбират петте безмълвни сетива. Който живее само с това, което вижда и чува, без да контролира чувствата с разума си, той има неразумна душа. Когато смъртта спусне завесата върху света на чувствата, такава душа ще остане в абсолютна тъмнина.

Петте вътрешни органи на чувствата разумно управляват външните чувства и властват над тях като събират светлина в продължение на целия живот на човека, светлината, която остава в душата и свети и тогава, когато смъртта спусне завесата.


Ключови думи:


Версия за печат:
Днес е Велики вторник

Запазете във вашия компютър:
Днес е Велики вторник


Разгледано: 2818 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: От страната - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Dnes e Veliki vtornik или
- Днес е Велики вторник

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433470 посещения • Sitemap