Начало - Новини от Пловдив
Честваме Свети Георги Победоносец - Начало
23.01.2018 | 23:50

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2016-05-06 12:37:08

Натиснете за увеличение
Честваме Свети Георги Победоносец
6 май, Гергьовден е денят, в който християните честват Свети Георги Победоносец ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

6 май, Гергьовден е денят, в който християните честват Свети Георги Победоносец ...


Гертьовден е и един от най-големите пролетни празници, съвпадащ с разцвета на природата.

В Република България Гертьовден е обявен за официален празник като Ден на храбростта и на Българската армия.

Празнува се още и като Ден на овчаря.

*************
За християните Гергьовден е преди всичко Ден на Свети Георги Победоносец - мъченик за християнската вяра. Бил родом от Кападокия (днешна Турция), син на христянски родители, възпитан в истинско християнско благочестие.

Живял е по времето на император Диоклециан. Когато пораснал, станал висок, силен и красив момък и постъпил в армията. Благодарение на качествата си бързо се издигнал в йерархията и още 20-годишен получил титлата трибун. Така бил разпределен в личната гвардия на Диоклециан.Сам императорът бил възхитен храбростта на младежа и го удостоил с още по-висок чин, като дори го направил член на държавния съвет. Но тогава Диоклециан още не знаел каква вяра изповядва младия му военноначалник.

Към 303 г. императорът издал едикт за систематично преследване на християните, а на Георги било заповядано да вземе участие в гоненията, но той излязъл пред съвета и смело критикувал решението на императора. Вбесен Диоклециан наредил "предателят" да бъде хвърлен в тъмница и подложен на мъчения, а накрая обезглавен.

Най-често свети Георги е изобразяван на бял кон, убиващ змей с копието си. Легендата разказва за едно чудо, случило се близо до град Вирит (днешен Бейрут) недалеч от град Лида, където почивало тялото на светеца.

В едно езеро, в близост до град Вирит, живеел змей човекоядец. Той обикалял околността и хората ставали негови жертви. Гражданите напразно се опитвали да се справят с проблема и затова се обърнали за помощ към царя. Той, за да укроти змея, издал заповед всеки ден да му предават по едно дете за да не закача останалите. Накрая царят изпратил и дъщеря си на змея.
Когато чудовището дошло, младата девойка тихо заплакала. В този момент се появил свети Георги на бял кон и я попитал защо плаче. Тя, понеже не искала и той да бъде погубен, му извикала да се маха, но свети Георги видял змея, препуснал с коня си срещу него и го пробол с копието си.

По-късно на същото това място издигнали две църкви: първата, прославяща името на Божията майка, а втората - това на свети Георги. Когато освещавали храма, се случило и друго чудо - избликнал извор с жива вода, която лекувала болните тялом и духом.

*********************

Като Ден на храбростта Гергьовден започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано на 1 януари с указ № 1 е учреден и военният орден За храброст - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, обявявайки го само за "Ден на пастиря". Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

******************

В памет на Свети Георги (на гръцки "земеделец") Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството.

Свети Георги е покровител на овчарите и стадата.

В народната традиция, на Гергьовден овчарите, които обикновено били наемани за лятото до края на октомври, излизали със своите стада на полето. Едрият рогат добитък и, особено, овцете в продължение на много векове са били основен поминък на българското патриархалното семейство. Затова в този ден традиционните обичаи и обреди са свързани с овцете грижите за тях.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година.

На този ден се прави курбан в чест на светеца, пече се агне; всички се събират на празнична трапеза с песни, свирни и танци.


*****************

Гергьовден е и най-празнуваният имен ден в България преди Ивановден. Отбелязва се от около 180 хиляди българи.

13 542 пловдивчани носят имената Георги и Гергана, по информация на отдел ГРАО към Община Пловдив .
Броят на господата, празнуващи днес, е внушителен - 11 250.
2 292 пък са дамите, кръстени Гергана. За Гергьовден празнуват и Жорж - 12 души по списък на ГРАО, Гошо - 59, Ганчо - 221, Гальо - 680, Галина - 1208, Гинка - 669, Ганка - 459.


Гергьовден е имен ден носещите имената Георги, Гергана, Ганя, Ганчо, Георгия,Габриела, Гинка, Ганка, Генчо, Генади, Гошо, Глория, Генка, Генко, Галин, Галина, Галя и други производни имена.Ключови думи:


Версия за печат:
Честваме Свети Георги Победоносец

Запазете във вашия компютър:
Честваме Свети Георги Победоносец


Разгледано: 2529 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Други
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Chestvame Sveti Georgi Pobedonosec или
- Честваме Свети Георги Победоносец

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433464 посещения • Sitemap