Начало - Новини от Пловдив
Шокиращо интервю с бащата на Дянков в
18.02.2018 | 05:00

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2009-11-30 00:00:00

Натиснете за увеличение
Шокиращо интервю с бащата на Дянков в "Труд"
Бащата на Дянков: Виждам сина си само по телевизията ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Бащата на Дянков: Виждам сина си само по телевизията ...


Денчо Дянков е роден в Разград, на 76 години е, пенсионер. На младини е работил като енергетик в “Кремиковци”. Сега живее в уединение в разградското село Побит камък в къща, строена през 1903 г. Местните се гордеят, че чрез него имат “свой” министър. Бащата обаче не е виждал прочутия си син от 1987 г. Дянков-старши следи по медиите всички изяви на именития си син. Подкрепя повечето негови ходове, но го критикува за други. Надява се, че Симеон някой ден ще дойде да го види и да му се извини. Бащата никога не е говорил с журналисти. Реши се да го направи единствено за “Труд”.

( http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=293613 )

С Денчо ДЯНКОВ, бащата на финансовия министър Симеон Дянков, разговаря Любомир Илиев

- Трудно се съгласихте на този разговор, защо?

- Това, което имам да кажа, не е много приятно. Тая го в себе си дълги години, но явно е дошло времето да сложа край на мълчанието.

- Симеон е единственото ви дете, нали?

- Да, точно така.

- В края на октомври министърът идва в Разград, не се ли отби да ви види?

- Не, научих за посещението му от вестниците. Всъщност не съм говорил с него от 13 юли 1987 г. От тогава той не ме е търсил и аз него също.

- Какво толкова се случи преди повече от 22 години, за да преустановите всякакви връзки със сина си?

- Тогава с майка му Румяна вече бяхме разведени. Тя живееше в София с някакъв преподавател по история на КПСС в Софийския университет, аз - в Разград, а Симеон - при баба си и дядо си в Ловеч. 13 юли е рождената дата на момчето ми. Симеон е роден през 1970 г. и тогава навършваше 17 години. Отидох в Ловеч, за да го видя и поздравя. Чаках го на маса в един ресторант. Той дойде, седна срещу мен и каза, че не иска никога повече да ме вижда. Заяви ми, че не съм му баща. Баща му бил научен работник. Успях само да отроня, че историята на КПСС не е наука, но той стана и излезе. Тогава го видях на живо за последен път.

- Сигурно шокът е бил огромен?

- Никога не съм изпитвал по-жестока болка, въпреки че на 15 октомври 1970 г. преживях тежка злополука в “Кремиковци”, при която пламнах като факла и едва ме спасиха в “Пирогов” с 28 процента изгаряния. Това бе по-лошо. Добре че с мен бе моя позната, иначе нямаше да съм между живите. Не помня как съм се качил в колата и какво се е случило след това. Тя ми каза, че съм получил сърдечен пристъп и съм загубил съзнание. Откарала ме в болницата и там едва ме спасили. От тогава и досега пия една шепа хапчета всеки ден, за да живея.

- Защо се стигна според вас до този тежък разговор между баща и син?

- Явно в основата на всичко бяха обтегнатите отношения между мен, майка му Румяна и тъщата. С бившата ми жена сключихме брак на 18 май 1969 г. Разводът ни е от 28 февруари 1976 г.

Бракът ни започна да се руши малко след раждането на детето. Тогава претърпях тази злополука, за която говорихме преди малко. В “Пирогов” ме сложиха във вана с физиологичен разтвор. Жена ми идвала в болницата, видяла в какво състояние съм и решила, че няма да стане човек от мен. Затова се прибрала при своите родители в Ловеч. Звънях й там, а майка й ми каза: “Ти вече си сакат, не можеш да се грижиш за семейство.”

- Все пак не сте се развели веднага?

- Не, месец-два по-късно тя се върна заедно с Мони. Все пак София си е София, а и заплатата ми в “Кремиковци” бе направо огромна за стандарта от онова време. През 1976 г. обаче се стигна и до развода, при който на нея оставиха правата върху детето и жилището. На мен ми разрешиха да виждам Симеон два пъти седмично и да го вземам за 20 дни през лятото.

- След развода не запазихте ли някакви културни отношения с бившата си съпруга?

- Не се получи така, но какво да се прави, животът поднася и такива горчиви чаши. Исках да виждам детето си, което Румяна изпрати при майка си и баща си в Ловеч, за да си живее спокойно в София. Пречеха ми по всякакви начини. Пътувам до там в уговорения ден, а не намирам никого в къщата. Въртя се, чакам, денят минава и аз си тръгвам. Следващия път - пак същото. Накрая наех адвокат, за да си осигуря правото да виждам момчето си. После Румяна започна да пуска жалби срещу мен в милицията, уж че не съм плащал издръжка.

Това няма как да стане, защото в държавното предприятие удържаха парите веднага. Оставяха призовки на работата ми, разкарваха ме из управленията по цяла София. Накрая разбрах, че няма да ме оставят на мира и се прибрах в Разград.

- Откога не сте се чували с майката на сина ви?

- От много години. Не знам нито къде е, нито какво прави, а и не ме интересува.

- След всичко казано явно смятате, че синът ви е бил настроен срещу вас от близките на бившата ви жена?

- Сигурно това е една от причините, но все пак човек на 17 години, особено ако е толкова интелигентен, вече може сам да преценява нещата и да взема собствени решения, без да се влияе от другите.

- Какви спомени пазите за малкия Симеон?

- Роди се с тегло 5,550 кг и бе дълъг 56 см. Бебе гигант! Вървеше едър, силен и атлетичен. Много бурно реагираше на неправдите. Няма да забравя как в детската градина в Ловеч учителките бяха накарали децата да си отсервират чинийките от обяда, за да може те да пият кафе с лелите. Тогава Мони толкова се възмутил, че помел мръсните съдове от шкафа и те се натрошили на пода. Друг път някакво хлапе го обидило, а той грабнал тенджерата с киселото мляко и я изсипал на главата му.

- Какво друго помните за детството на сина си?

- Помня колко много се гордеех с него. Винаги е бил пълен отличник и не познаваше друга оценка освен шестица. Беше и великолепен лекоатлет. За жалост не знам нищо за следването му, за работата в чужбина и за семейството му освен това, което излезе по медиите.

- Виждали ли сте снаха си и внуците?

- Само на снимките по вестниците, където гледам и Симеон. Когато той говори по телевизията, направо залепвам за екрана. Попивам всяка дума, а после удвоявам хапчетата, защото много ме боли, че той си е тук, в България, а не мога да го видя.

- Министър Дянков предложи сериозно увеличение на акцизите на алкохола и цигарите, какво мислите за този му ход?

- Не го одобрявам. Не бива да се пипа потреблението на народа. Като поскъпнат питиетата и цигарите, пазарът ще бъде наводнен с ментета и контрабандна стока. Винпромите и тютюневите фабрики ще фалират, много хора ще останат без хляб. Тези, които искат да пушат и да пият, пак ще го правят, но ще ощетяват още повече бюджета на семействата си и ще се тровят с боклуци. Бих му казал: Мони, имаш по-важни проблеми за решаване от цигарите и алкохола.

- Според вас кои са тези по-важни проблеми?

- Вижте как мизерстват хората и какво може да се купи с тези заплати и пенсии. Така е от 20 години, народът направо оскотя от недоимък. Това е основният проблем.

- Ще се справи ли вашият син с големите отговорности, които има финансовият министър?

- Той има всички качества, за да успее, но сам човек не може да направи нищо. Важно е как ще се справи цялото правителство. Аз се надявам, че те ще променят България за по-добро, макар че няма да е никак лесно.

- А как оценявате думите на министъра за “феодалните старци в БАН”?

- Според мен каза истината. Имах един приятел, който работи в БАН. От него знам, че за 1 лв., вложен от държавата, възвръщаемостта на неговия отдел били 12 ст., а средно за академията - 20 ст. Той ми е разказвал и колко безметежно се живее в тази система. Като не е прав Симеон, къде са откритията и резултатите на БАН и приходите от тях?

- Хареса ли ви постната пица на финансовия министър?

- Хареса ми, защото по този начин Симеон обясни нещата по достъпен за всички хора начин. Народът има право да знае какво го чака.

- Обвиниха го, че е изтеглил парите от сметките на президентството?

- Не е вярно, гледах в неделя Мони в “На 4 очи” при Цветанка Ризова. Там той обясни, че просто малко се е забавило едно плащане. Пък в президентството да си ограничат малко разходите. Криза е, за какво са им 20 милиона? С тях може да се помогне на болни деца например.

- Накрая, може би най-важният въпрос - вярвате ли, че синът ви някой ден ще потропа на портата ви?

- Не знам. Надявам се да дойде и да ми каже едно “извинявай”, нищо повече. Аз не искам нищо от него, справям се добре и сам. Искам само отново да имам сина си, който, горд съм с това, носи моето име.

Източник:
http://www.trud.bg
Версия за печат:
Шокиращо интервю с бащата на Дянков в "Труд"

Запазете във вашия компютър:
Шокиращо интервю с бащата на Дянков в "Труд"


Разгледано: 996 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: От страната - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Shokirashto intervyu s bashtata na Dyankov v "Trud" или
- Шокиращо интервю с бащата на Дянков в "Труд"

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433898 посещения • Sitemap