Начало - Новини от Пловдив
ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-ЧЕСТО ЖЕРТВА НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА НЕЛИЦЕНЗИРАН СОФТУЕР - Начало
18.02.2018 | 05:01

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2009-12-04 00:00:00

Натиснете за увеличение
ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-ЧЕСТО ЖЕРТВА НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА НЕЛИЦЕНЗИРАН СОФТУЕР
Обновена информационна кампания на Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Обновена информационна кампания на Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС ...

В рамките на обновената информационна кампания на Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер... А вие?”, Сдружението отдели специално внимание и на защитата на правата на потребителите на софтуерни продукти на компании – членки на СИБС, които напоследък все по-често стават жертва на недобросъвестни и нелоялни търговски практики от страна на някои представители на ИТ сектора у нас.
На 19 ноември т.г. служители на сектор Икономическа полиция при 01 РПУ при СДП, със съдействието на СИБС, извършиха специализирана проверка на асемблаторската фирмa „Д” ООД - София, предлагащa за продажба компютърни системи с предварително инсталиран бизнес софтуер. Клиентската компютърна система с нелицензирани компютърни програми на компании-членки на СИБС е предадена и приобщена като доказателство по образуваното дознание за престъпление по чл.172а от Наказателния кодекс на Р България, наред със CD и лаптоп с нелицензиран софтуер, съдържащи идентични копия на продуктите, намерени върху посочения по-горе клиентски компютър. За останалите три броя офис компютри на дружеството, които също са били обект на извършената проверка, е установено използването на лицензирани компютърни програми.
Извършената проверка е осъществена по информация, предоставена на СИБС от потребител на проверената асемблаторска фирмa, станал жертва от разпространението на нелицензиран бизнес софтуер. В тази връзка следва да се отбележи, че напоследък се наблюдава трайна тенденция в активността на потребителите на софтуерни продукти да сигнализират за различни случаи на софтуерно пиратство, осъществени от страна на недобросъвестни търговци у нас. Това положително развитие в позицията на гражданите, които все по-ясно изразяват нетърпимостта си към нарушаването на закона и към погазването на правата им като потребители, следва да бъде поощрено, както от страна на представителите на софтуерната индустрия чрез предоставянето на нови технологични възможности за сигурност и защита на предлаганите от тях продукти, така и от страна на държавата в лицето на нейните правоохранителни и правозащитни органи.
Като пример за защита на правата на потребителите от използването на нелицензирани софтуерни продукти на компании – членки на СИБС, може да се посочи и проведената на 5 ноември т.г. най-мащабна реализация на служителите на Сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост” към Д „ПОТП” – МВР и техните колеги от ОД на МВР – Бургас, свързана с противодействие на разпространението на пиратско съдържание в българското Интернет пространство. По време на проверката в офисите на Интернет-доставчик, оперирал на територията на градовете Бургас и Ямбол е преустановено незаконното разпространение на над 27 терабайта файлове със закриляно съдържание – музика, филми и бизнес софтуер. Вследствие на действията на полицията е осуетена потенциалната възможност редица потребители на проверения Интернет доставчик да станат жертва на разпространението на т.нар. зловреден софтуер (malware), както и да понесат други неблагоприятни за тях рискове от използването на нелицензирани компютърни програми, в това число и посредством тяхното сваляне от Интернет.
Посочените по-горе действия идват и в унисон с провеждания от Майкрософт Корпорейшън едновременно в повече от 70 страни „Световен ден за защита на потребителите” – 3 декември. Защитата на потребителите и повишаване информираността за рисковете от използването на пиратски софтуер са сред целите на тази инициатива. Тяхното постигане обаче би било затруднено без повишаване на бизнес етиката в дистрибуторския канал и поощряване на лоялната конкуренция в ИТ сектора чрез ограничаване на недобросъвестните търговски практики при продажбата и разпространението на компютърни програми на компании-членки на СИБС – един от основните акценти на обновената информационна кампания на СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер... А вие?”.Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС (The Business Software Alliance/BSA) е международна нестопанска организация, посветила своите усилия на създаването на безопасна и законна онлайн среда. Сдружението представлява на международния пазар и пред съответните правителствени органи и организации световната софтуерна индустрия и партниращите й хардуерни производители. Членовете на Сдружението са компании, които развиват своята дейност в най-динамичния икономически сектор в световен мащаб. В рамките на своите програми СИБС насърчава технологичните иновации чрез своите образователни и обществени инициативи, свързани със закрилата на авторското право, сигурността на киберпространството и електронната търговия. Членове на СИБС са както световни софтуерни гиганти като Адоби, Алтиум, Апъл, Аутодеск, Бентли Систъмс, Корел, Десу Системс СолидУъркс Корпорейшън, Ембаркадеро, Фаматех, Майкрософт, МакАфи, Сименс, Саймантек, Текла, Теле Атлас, МатУъркс и техни хардуерни партньори, така и българските софтуерни издатели и разпространители БиЕмДжи, ДиТра и Майкрософт България.Версия за печат:
ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-ЧЕСТО ЖЕРТВА НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА НЕЛИЦЕНЗИРАН СОФТУЕР

Запазете във вашия компютър:
ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-ЧЕСТО ЖЕРТВА НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА НЕЛИЦЕНЗИРАН СОФТУЕР


Разгледано: 906 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: От страната - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- POTREBITELITE STAVAT VSE PO-ChESTO ZhERTVA NA RAZPROSTRANENIETO NA NELICENZIRAN SOFTUER или
- ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-ЧЕСТО ЖЕРТВА НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА НЕЛИЦЕНЗИРАН СОФТУЕР

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433898 посещения • Sitemap