Начало - Новини от Пловдив
500 лева за експресен пакет нови документи - Начало
18.02.2018 | 05:04

Неделя
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2009-12-11 00:00:00

Натиснете за увеличение
500 лева за експресен пакет нови документи
Най-скъпият от новите документи за самоличност ще струва около 250 лева ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Най-скъпият от новите документи за самоличност ще струва около 250 лева ...

Това е сума, която още не е точно определена, но е прогнозна, каза пред БТА Мария Костадинова - началник на дирекция "Документи за самоличност" в МВР.

Срещу тази сума ще се отпечатва нов международен паспорт за осем часа, в който ще бъде вграден чип със снимка и пръстови отпечатъци на притежателя му. Обикновената поръчка ще е около 50 лева, а бързата - за три дни - около 100 лева.

Нова лична карта се предвижда да е около 20 лева, при бърза поръчка - 40, а при експресна - за няколко часа - 100 лева.

За шофьорската книжка ще се плаща между 25 и 125 лева.

Всички цени са приблизителни. Новите документи ще са по-скъпи от сегашните, защото снимането и вземането на пръстовите отпечатъци ще става там, където се подава заявлението за преиздаване. По този начин на хората ще се спести посещаването на фотостудио. Подаването на заявления ще става във всяко РПУ, както и досега.

Новите документи ще се изработват на 30 места в цялата страна - по едно във всяка област. В София ще са четири - в КАТ за книжки, в Областната дирекция на полицията в ж.к. "Гео Милев" - за Софийска област, и още две в София.

Издаването на новите документи започва окончателно от март догодина. Досега този старт беше отлаган няколко пъти. Биометрични данни ще имат само паспортите. Личните карти и шофьорските книжки ще се правят вече от друг материал, който е много по-издръжлив и ще има и вградени нови защити.

Всички възрастни хора, които имат зелени паспорти, ще продължат да ги ползват. Няма да сменят личните си карти и всички, които са притежатели на безсрочни документи за самоличност.

Срокът на голяма част от документите за самоличност изтича през 2010 година и затова с шест месеца се удължава този срок с цел да няма опашки пред РПУ-тата. През тези шест месеца обаче документът за самоличност ще важи само в България и с него няма да може да се пътува в чужбина.

Костадинова уточни, че удължаването на срока е само за шофьорските книжки и личните карти, като с личните карти всеки ще може да се яви дори пред нотариус. Ако на някого му се налага да пътува в рамките на ЕС, например, а личната му карта изтича догодина, точно в периода на пътуване, то тогава ще трябва да си извади нова лична карта (от стария тип, ако е преди март 2010 г. или нова след този месец). Другият вариант е да си извади паспорт, който ако ще бъде издаден преди март месец, ще е без биометрични данни.

Не се предвижда във всяко българско посолство или консулска служба в чужбина да има техника за вземане на биометрични данни. За сънародниците ни зад граница ще имат няколко възможности. Едната от тях е да се пътува до България. Друга - да се посети по-близка страна, където ще има нужната техника. След като са взети биометричните данни, те ще се пращат по електронен път до България. Готовият документ ще се връща или по дипломатическа поща или с куриерска фирма, като разходите няма да са за сметка на държавата, а за сметка на получателя.

На всеки 5 години, когато изтича паспортът, или 10 - за личните карти, ще се вземат нови биометрични данни от всеки. Разликата вече е, че заявлението няма да се попълва на ръка, а ще се отпечатва готово, попълнено с данните на човека. Така ще се спести и време за обработка. Гражданинът само ще се подписва след като му бъдат снети и биометричните данни.

По думите на Мария Костадинова, ако в срок от две години нов документ с биометричен носител бъде изгубен или откраднат ще може през интернет да се подаде форма за преиздаването му. Всеки за целта обаче трябва да има електронен подпис.

За хората с увреждания, които не могат да се движат са предвидени близо 80 мобилни станции за биометрични данни. След като бъде подадено заявление, специален екип ще посети лицето, за да му бъдат взети нужните пръстови отпечатъци и да му бъде направена снимка.

Източник:
http://dnes.dir.bgВерсия за печат:
500 лева за експресен пакет нови документи

Запазете във вашия компютър:
500 лева за експресен пакет нови документи


Разгледано: 975 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: От страната - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- 500 leva za ekspresen paket novi dokumenti или
- 500 лева за експресен пакет нови документи

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433898 посещения • Sitemap