Начало - Новини от Пловдив
Изследване посочва как сивата икономика пречи на изрядните фирми - Начало
23.01.2018 | 11:57

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2010-11-08 00:00:00

Натиснете за увеличение
Изследване посочва как сивата икономика пречи на изрядните фирми
56% от одитираните търговски дружества са със сериозни кредитни задължения ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

56% от одитираните търговски дружества са със сериозни кредитни задължения ...


Работещите в сенчестия сектор фирми сриват пазара чрез нелоялната конкуренция. Това е един от основните изводи на проведения вътрешнофирмен одит на 281 микро, малки, средни и големи български производствени предприятия. Одитът се реализира от Асоциацията на индустриалния капитал в България по проект “Ограничаване и превенция на неформалната икономика” с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз и Република България. Фирмите от сивата икономика поставят сериозна бариера пред фирмените инвестиции на коректните компании, създават недоверие на всички нива, включително сред бизнес и социалните партньори, създават условия за социална и правна несигурност на търговските дружества, нарушават правата на отделния индивид. Това са част от основните начини, по които изрядните работодатели понасят вреди вследствие от сивата икономика. Нелоялната конкуренция вреди и по отношение на заплащане, незаконосъобразно осигуряване на наетите лица и ощетяване на социалните и здравните фондове на държавата. На ниво индивиди, оперирането в сенчестия сектор води до липса на здравно осигуряване, липса на пенсионно осигуряване и като следствие от това загуба на трудов стаж и ниски пенсии, ограничен достъп до кредитиране, ниска база за обезщетения. Неформалната икономика е рестриктивен фактор за привличането на сериозни чужди инвеститори. Освен върху данъчните условия, чуждите инвеститори залагат на такива характеристики на средата като стабилност, прозрачност и предвидимост. Очевидно е, че те липсват при условията на съществуване на неформална икономика, което кара сериозните чужди инвеститори да се отдръпват. За ограничаването и превенцията на сивата икономика дружествата препоръчват внимателно обмислени промени в законодателството и нормативните регулации, създаване на ефективни механизми за контрол върху прилагането на законодателството, оптимизиране дейността на държавните институции и администрацията на централно и местно ниво, опростяване на режимите и постепенно прехвърляне на отговорността за организацията и контрола върху тяхното изпълнение към работодателски, браншови и неправителствени организации, следвайки утвърдените европейски модели на самоконтрол.

Проверката е показала, че 56% от одитираните търговски дружества са със сериозни кредитни задължения. Средната стойност на съотношението на кредитите към пасивите на фирмата са малко над ¼ от тях. Работодателите оценяват кредитните си задължения и тяхното обслужване като сериозно финансово бреме и настояват да се предприемат мерки за облекчаване условията по обслужването на кредитите, в замяна на сегашната политика на банките за ограничаване ползването на кредити.
Налице е сериозна междуфирмена задлъжнялост. Търговските дружества дължат плащания предимно на свои доставчици, подизпълнители и на държавния бюджет, а успоредно с това доставчиците, подизпълнителите и държавата имат забавени плащания към търговските дружества. Всичко това се оценява от дружествата като предпоставка за преминаване в неформалната икономика.

През одитирания период в 66,9% от дружествата са извършени проверки от различни органи. В 36,4 % от дружествата са извършвани повече от една проверки. Данните говорят за сравнително по-висока активност от страна на Националната агенция за приходите /НАП/ и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” /ИА „ГИТ”/.

Катя Стайкова, журналист


Ключови думи:


Версия за печат:
Изследване посочва как сивата икономика пречи на изрядните фирми

Запазете във вашия компютър:
Изследване посочва как сивата икономика пречи на изрядните фирми


Разгледано: 1717 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: От страната - Бизнес
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Izsledvane posochva kak sivata ikonomika prechi na izryadnite firmi или
- Изследване посочва как сивата икономика пречи на изрядните фирми

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433445 посещения • Sitemap