Начало - Новини от Пловдив
ПУ „Паисий Хилендарски” направи първо класиране седмица по-рано - Начало
20.09.2017 | 16:01

Сряда
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Нови промени  за пътя Пловдив-Асеновград
Нови промени за пътя Пловдив-Асеновград
 Билки и хранителни добавки помагат срещу диабет тип 2
Билки и хранителни добавки помагат срещу диабет тип 2
 Посрещнете клиентите си в офис, изчистен до блясък
Посрещнете клиентите си в офис, изчистен до блясък
 Как да кажете „сбогом” на акнето?
Как да кажете „сбогом” на акнето?
 Декоративните  мазилки - едно свежо и стилно решение за дома
Декоративните мазилки - едно свежо и стилно решение за дома

2011-08-01 00:00:00

Натиснете за увеличение
ПУ „Паисий Хилендарски” направи първо класиране седмица по-рано
Първото класиране представя подреждането на кандидатите в акредитираните специалности на деветте факултета на висшето училище, както и във филиалите в Кърджали и Смолян и Техническия колеж ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Първото класиране представя подреждането на кандидатите в акредитираните специалности на деветте факултета на висшето училище, както и във филиалите в Кърджали и Смолян и Техническия колеж ...


Записването е от 8 до 11 август, специалностите „Молекулярна биология“, „Медицинска биология“ и „Балканистика“ запълват местата си с отличници

С високи минимални балове и близо 1 седмица по-рано Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ обявява първото си класиране. То представя подреждането на кандидатите в акредитираните специалности на деветте факултета на висшето училище, както и във филиалите в Кърджали и Смолян и Техническия колеж, съобщи доц. д-р Жоржета Чолакова, зам.-ректор по учебната дейност.

Най-висок бал и тази година е достигнат в специалността „Молекулярна биология”, следват я „Медицинска биология”, „Балканистика“, „Биология“ и „Екология на биотехнологичните производства”, добави тя. Според нея у нас вече се налага европейската тенденция на засилен интерес към природните науки.

С близък до максималния резултат от 36 точки могат да бъдат попълнени всички 20 места за жени редовно обучение в „Молекулярна биология” в Биологическия факултет – минималният бал за прием при тях е 35,04. При мъжете, както и миналата година долната граница е 28,70, а бройките за тях са 19, уточниха от „Учебен отдел”.

За „Медицинска биология” най-ниският сбор от оценките при момичетата е 34,70, а при момчетата – 27,00. В тази специалност ще бъдат записани 48 човека, обясниха от висшето училище. За 40-те бройки на „Балканистика“ във Филологическия факултет ще приемат с над 34,00 по реда на бала.

20 жени и 19 мъже е акредитираният брой за „Биология“ редовно обучение. Момичетата в тази специалност ще влизат с общ резултат 33,50, а момчетата – с 24,00. В специалността „Екология на биотехнологичните производства” минималният бал от първо класиране за жени също е 33,50, като мъжете ще бъдат записвани при общ сбор на оценките 25,50.

С високи показатели по традиция ще приемат нови студенти във Факултета по икономически и социални науки. Последният класиран мъж в „Маркетинг” – редовно, е с резултат от 28,36, докато при жените летвата е по-висока – минималният бал за тях е 32,78. Приетите в задочно обучение момчета и момичета са със сборна оценка съответно над 25,00 и над 30,08.

Сходно съотношение имат и резултатите по „Макроикономика” – мъжете в редовна и задочна форма ще се записват за новата академична година с бал от 27,04 и 24,30 точки, а жените – с 31,08 и 29,56. Последното класирано момиче в редовна форма на „Стопанско управление”е с бал от 31,40, а момчетата влизат с минимален резултат от 28,18.

В „Международни икономически отношения” най-високи оценки отново има профилът с английски език. За него ще приемат жените с минимален резултат над 32,00, а при мъжете последният класиран има 28,56 точки, потвърдиха от „Учебен отдел”.

Тенденцията за засилен интерес и добри конкурсни оценки в акредитираните специалности на Филологическия факултет се запазва и тази година, подчертаха от Учебен отдел. Освен в „Балканистика“ с висок минимален бал се влиза и в „Българска филология“. Там най-ниският сбор от оценки за редовно обучение е 33,24 за представителите и на двата пола, а за задочно – 32,94. За академичната 2010/2011 година в специалността ще бъдат записани 135 души – 95 в редовната форма на обучение и 40 – в задочната, каза доц. Чолакова.

Сходен е резултатът и за „Приложна лингвистика”, в зависимост от избрания профил резултатите варират от 33,90 до 21,00, като най-високи са оценките при „Френски с руски“, а най-ниски за втора поредна година – при „Английски с турски език“.
При т. нар. хибридни специалности прави впечатление, че за “Български и испански език” най-ниският бал за прием е 20,40. За сметка на това в дебютиращата тази година комбинация „Български и китайски език” Пловдивският университет ще приема с минимум 33,36, потвърди зам.-ректорът на висшето училище.

Според нея за първи път от няколко години има и по-високи общи резултати и в специалността “Славянска филология”, като първенството държи профилът със сръбски език – 27,18. Следват го полски и чешки, съответно с 26,94 и 26,10. До момента най-силни са били оценките за чешки език, обясниха от Учебен отдел.

Добри показатели имат и класиралите се за специалността „Право“, в която тази година ще бъдат приети 120 души за редовно обучение и 50 за задочно. Това е с общо 40 места повече от миналата година, но те със сигурност ще бъдат запълнени, смятат от Учебен отдел. В редовната форма минималният резултат за жените е 32,19, мъжете ще бъдат записвани с бал над 29,07. В задочна форма при момичетата минимумът е 31,51, а при момчетата – 26,40.

В кандидат-студентската кампания тази година жените отново държат първенство в класиранията на ПУ „Паисий Хилендарски“, категорична е доц. Чолакова. Единствено в МИО с немски и френски момичетата имат по-ниски резултати от мъжете. Минималните им балове за МИО в двата профила са съответно 24,62 и 23,53, а на мъжете – 27,78.

Същевременно с това най-слабите оценки в кампанията отново са показани от представителите на силния пол – минимален бал 17,10 за „Предучилищна педагогика и чужд език”, като дамите ще бъдат записвани с 26,75. Най-фрапираща обаче е разликата в общия успех на двата пола в специалността „Биология и химия” – мъжете са класирани с 19,00, а жените с близкия до най-високите резултати 33,05, коментира доц. д-р Жоржета Чолакова.

Резултатите от първото класиране вече са разлепени на табла пред сградата на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски”. Справка може да се направи и в сайта на висшето училище – uni-plovdiv.bg. Записването на приетите студенти след първо класиране е от 8 до 11 август, обясниха от Учебен отдел.

*********************************

Демографската криза и намаляващите в резултат от нея випуски няма да окажат влияние при запълване на местата в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Това заяви зам.-ректорът на висшето училище доц. Д-р Жоржета Чолакова.

Продължаваме да се радваме на интерес от страна на кандидат-студентите – близо 7 хил. души се явиха на редовната ни изпитна кампания за академичната 2011/ 2012 г., допълни доц. Чолакова. Според нея университети от класически тип, като ПУ „Паисий Хилендарски” и СУ „Св. Климент Охридски” ще продължат да са притегателни академични центрове в страната.

В хода на подготовката на първото класиране експертите от Учебен отдел на Пловдивския университет отчетоха традиционно най-много отлични оценки от изпита по биология – 6 пълни шестици и 53 оценки над 5,50. Това е 31% от всички резултати по предмета, подчерта доц. Чолакова.

Сред специалностите, за които дисциплината е балообразуваща, са „Молекулярна биология” и „Медицинска биология”. Те са едни от най-актуалните и провокират интереса на младите хора. Миналата година имахме 165 проверени писмени работи по биология, тази година те са се увеличи на 191, обясни доц. Чолакова.

Най-голям брой на слаби оценки тази година има след изпита по география – 98, като общият брой на явилите се е 283 души. Това е близо 35 на сто от всички писмени работи, пресмятат във висшето училище.

От там уточниха, че на най-мащабния за редовната кампания изпит - по български език, броят на най-ниските резултати заема 33,14%. Миналата година оценените със „Слаб 2” са били 22,14 на сто. Изпитът е сред основните при балообразуване в ПУ „Паисий Хилендарски”, но имаме достатъчен брой кандидати с положителни оценки. Очакваме много малка част от акредитираните за 2011/2012 година бройки да не бъдат заети след трето класиране.

В този случай, както и до сега, ще се обяви допълнително класиране за единични бройки в някои специалности, обясни зам.-ректорът доц. Чолакова. Тя съобщи и допълнителните дати по изобразително изкуство и музика – съответно 17 и 19 септември.

По традиция и тази година изпитите за „Актьорство за драматичен театър” се провеждат единствено през септември –трите конкурсни кръга тази година са на 14, 15 и 16 септември.


В същия месец е и допълнителният прием за специалностите „Джаз и поп изпълнителско изкуство”, „Педагогика на обучението по музика”, „Педагогика на обучението по изобразително изкуство”. За 17 септември е насрочен изпитът по рисуване за специалността “Педагогика на обучението по изобразително изкуство”. Два дни по-късно ще се проведе изпитът по музика за “Педагогика на обучението по музика” и “Джаз и поп изпълнителско изкуство”.


За новата академична 2011/ 2012 година ПУ „Паисий Хилендарски” ще приеме общо 4 392 бакалаври и магистри по държавна поръчка. Отпуснатите бройки са за акредитираните над 70 специалности в деветте факултета на университета, филиалите в Кърджали и Смолян и Техническия колеж в Смолян.


Ключови думи:


Версия за печат:
ПУ „Паисий Хилендарски” направи първо класиране седмица по-рано

Запазете във вашия компютър:
ПУ „Паисий Хилендарски” направи първо класиране седмица по-рано


Разгледано: 1942 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- PU „Paisiy Hilendarski” napravi parvo klasirane sedmica po-rano или
- ПУ „Паисий Хилендарски” направи първо класиране седмица по-рано

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS428587 посещения • Sitemap