Начало - Новини от Пловдив
ПУ „Паисий Хилендарски” направи първо класиране седмица по-рано - Начало
24.02.2018 | 19:32

Събота
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2011-08-01 00:00:00

Натиснете за увеличение
ПУ „Паисий Хилендарски” направи първо класиране седмица по-рано
Първото класиране представя подреждането на кандидатите в акредитираните специалности на деветте факултета на висшето училище, както и във филиалите в Кърджали и Смолян и Техническия колеж ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Първото класиране представя подреждането на кандидатите в акредитираните специалности на деветте факултета на висшето училище, както и във филиалите в Кърджали и Смолян и Техническия колеж ...


Записването е от 8 до 11 август, специалностите „Молекулярна биология“, „Медицинска биология“ и „Балканистика“ запълват местата си с отличници

С високи минимални балове и близо 1 седмица по-рано Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ обявява първото си класиране. То представя подреждането на кандидатите в акредитираните специалности на деветте факултета на висшето училище, както и във филиалите в Кърджали и Смолян и Техническия колеж, съобщи доц. д-р Жоржета Чолакова, зам.-ректор по учебната дейност.

Най-висок бал и тази година е достигнат в специалността „Молекулярна биология”, следват я „Медицинска биология”, „Балканистика“, „Биология“ и „Екология на биотехнологичните производства”, добави тя. Според нея у нас вече се налага европейската тенденция на засилен интерес към природните науки.

С близък до максималния резултат от 36 точки могат да бъдат попълнени всички 20 места за жени редовно обучение в „Молекулярна биология” в Биологическия факултет – минималният бал за прием при тях е 35,04. При мъжете, както и миналата година долната граница е 28,70, а бройките за тях са 19, уточниха от „Учебен отдел”.

За „Медицинска биология” най-ниският сбор от оценките при момичетата е 34,70, а при момчетата – 27,00. В тази специалност ще бъдат записани 48 човека, обясниха от висшето училище. За 40-те бройки на „Балканистика“ във Филологическия факултет ще приемат с над 34,00 по реда на бала.

20 жени и 19 мъже е акредитираният брой за „Биология“ редовно обучение. Момичетата в тази специалност ще влизат с общ резултат 33,50, а момчетата – с 24,00. В специалността „Екология на биотехнологичните производства” минималният бал от първо класиране за жени също е 33,50, като мъжете ще бъдат записвани при общ сбор на оценките 25,50.

С високи показатели по традиция ще приемат нови студенти във Факултета по икономически и социални науки. Последният класиран мъж в „Маркетинг” – редовно, е с резултат от 28,36, докато при жените летвата е по-висока – минималният бал за тях е 32,78. Приетите в задочно обучение момчета и момичета са със сборна оценка съответно над 25,00 и над 30,08.

Сходно съотношение имат и резултатите по „Макроикономика” – мъжете в редовна и задочна форма ще се записват за новата академична година с бал от 27,04 и 24,30 точки, а жените – с 31,08 и 29,56. Последното класирано момиче в редовна форма на „Стопанско управление”е с бал от 31,40, а момчетата влизат с минимален резултат от 28,18.

В „Международни икономически отношения” най-високи оценки отново има профилът с английски език. За него ще приемат жените с минимален резултат над 32,00, а при мъжете последният класиран има 28,56 точки, потвърдиха от „Учебен отдел”.

Тенденцията за засилен интерес и добри конкурсни оценки в акредитираните специалности на Филологическия факултет се запазва и тази година, подчертаха от Учебен отдел. Освен в „Балканистика“ с висок минимален бал се влиза и в „Българска филология“. Там най-ниският сбор от оценки за редовно обучение е 33,24 за представителите и на двата пола, а за задочно – 32,94. За академичната 2010/2011 година в специалността ще бъдат записани 135 души – 95 в редовната форма на обучение и 40 – в задочната, каза доц. Чолакова.

Сходен е резултатът и за „Приложна лингвистика”, в зависимост от избрания профил резултатите варират от 33,90 до 21,00, като най-високи са оценките при „Френски с руски“, а най-ниски за втора поредна година – при „Английски с турски език“.
При т. нар. хибридни специалности прави впечатление, че за “Български и испански език” най-ниският бал за прием е 20,40. За сметка на това в дебютиращата тази година комбинация „Български и китайски език” Пловдивският университет ще приема с минимум 33,36, потвърди зам.-ректорът на висшето училище.

Според нея за първи път от няколко години има и по-високи общи резултати и в специалността “Славянска филология”, като първенството държи профилът със сръбски език – 27,18. Следват го полски и чешки, съответно с 26,94 и 26,10. До момента най-силни са били оценките за чешки език, обясниха от Учебен отдел.

Добри показатели имат и класиралите се за специалността „Право“, в която тази година ще бъдат приети 120 души за редовно обучение и 50 за задочно. Това е с общо 40 места повече от миналата година, но те със сигурност ще бъдат запълнени, смятат от Учебен отдел. В редовната форма минималният резултат за жените е 32,19, мъжете ще бъдат записвани с бал над 29,07. В задочна форма при момичетата минимумът е 31,51, а при момчетата – 26,40.

В кандидат-студентската кампания тази година жените отново държат първенство в класиранията на ПУ „Паисий Хилендарски“, категорична е доц. Чолакова. Единствено в МИО с немски и френски момичетата имат по-ниски резултати от мъжете. Минималните им балове за МИО в двата профила са съответно 24,62 и 23,53, а на мъжете – 27,78.

Същевременно с това най-слабите оценки в кампанията отново са показани от представителите на силния пол – минимален бал 17,10 за „Предучилищна педагогика и чужд език”, като дамите ще бъдат записвани с 26,75. Най-фрапираща обаче е разликата в общия успех на двата пола в специалността „Биология и химия” – мъжете са класирани с 19,00, а жените с близкия до най-високите резултати 33,05, коментира доц. д-р Жоржета Чолакова.

Резултатите от първото класиране вече са разлепени на табла пред сградата на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски”. Справка може да се направи и в сайта на висшето училище – uni-plovdiv.bg. Записването на приетите студенти след първо класиране е от 8 до 11 август, обясниха от Учебен отдел.

*********************************

Демографската криза и намаляващите в резултат от нея випуски няма да окажат влияние при запълване на местата в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Това заяви зам.-ректорът на висшето училище доц. Д-р Жоржета Чолакова.

Продължаваме да се радваме на интерес от страна на кандидат-студентите – близо 7 хил. души се явиха на редовната ни изпитна кампания за академичната 2011/ 2012 г., допълни доц. Чолакова. Според нея университети от класически тип, като ПУ „Паисий Хилендарски” и СУ „Св. Климент Охридски” ще продължат да са притегателни академични центрове в страната.

В хода на подготовката на първото класиране експертите от Учебен отдел на Пловдивския университет отчетоха традиционно най-много отлични оценки от изпита по биология – 6 пълни шестици и 53 оценки над 5,50. Това е 31% от всички резултати по предмета, подчерта доц. Чолакова.

Сред специалностите, за които дисциплината е балообразуваща, са „Молекулярна биология” и „Медицинска биология”. Те са едни от най-актуалните и провокират интереса на младите хора. Миналата година имахме 165 проверени писмени работи по биология, тази година те са се увеличи на 191, обясни доц. Чолакова.

Най-голям брой на слаби оценки тази година има след изпита по география – 98, като общият брой на явилите се е 283 души. Това е близо 35 на сто от всички писмени работи, пресмятат във висшето училище.

От там уточниха, че на най-мащабния за редовната кампания изпит - по български език, броят на най-ниските резултати заема 33,14%. Миналата година оценените със „Слаб 2” са били 22,14 на сто. Изпитът е сред основните при балообразуване в ПУ „Паисий Хилендарски”, но имаме достатъчен брой кандидати с положителни оценки. Очакваме много малка част от акредитираните за 2011/2012 година бройки да не бъдат заети след трето класиране.

В този случай, както и до сега, ще се обяви допълнително класиране за единични бройки в някои специалности, обясни зам.-ректорът доц. Чолакова. Тя съобщи и допълнителните дати по изобразително изкуство и музика – съответно 17 и 19 септември.

По традиция и тази година изпитите за „Актьорство за драматичен театър” се провеждат единствено през септември –трите конкурсни кръга тази година са на 14, 15 и 16 септември.


В същия месец е и допълнителният прием за специалностите „Джаз и поп изпълнителско изкуство”, „Педагогика на обучението по музика”, „Педагогика на обучението по изобразително изкуство”. За 17 септември е насрочен изпитът по рисуване за специалността “Педагогика на обучението по изобразително изкуство”. Два дни по-късно ще се проведе изпитът по музика за “Педагогика на обучението по музика” и “Джаз и поп изпълнителско изкуство”.


За новата академична 2011/ 2012 година ПУ „Паисий Хилендарски” ще приеме общо 4 392 бакалаври и магистри по държавна поръчка. Отпуснатите бройки са за акредитираните над 70 специалности в деветте факултета на университета, филиалите в Кърджали и Смолян и Техническия колеж в Смолян.


Ключови думи:


Версия за печат:
ПУ „Паисий Хилендарски” направи първо класиране седмица по-рано

Запазете във вашия компютър:
ПУ „Паисий Хилендарски” направи първо класиране седмица по-рано


Разгледано: 1964 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- PU „Paisiy Hilendarski” napravi parvo klasirane sedmica po-rano или
- ПУ „Паисий Хилендарски” направи първо класиране седмица по-рано

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS434270 посещения • Sitemap