Начало - Новини от Пловдив
Снеготопенето предизвика лавини и наводнения - Начало
23.01.2018 | 18:11

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2012-02-25 00:00:00

Натиснете за увеличение
Снеготопенето предизвика лавини и наводнения
Най-тежка е ситуацията в областите Хасково, Враца, Пловдив и Пазарджик ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Най-тежка е ситуацията в областите Хасково, Враца, Пловдив и Пазарджик ...Започналото интензивно снеготопене предизвика падане на 3 лавини, които затвориха за няколко часа пътя Смолян- Мугла. Микроязовири преляха и наводниха къщи.
Най-тежка е ситуацията от снеготопенето в областите Хасково, Враца, Пловдив и Пазарджик, обясни главен инспектор Тодор Бързилов от оперативния щаб на "Пожарна безопасност и защита на населението".

Около петдесет къщи са наводнени в Община Първомай в селата Виница, Караджалово, Дълбок извор и Първомай, съобщи кметът на общината Ангел Папазов. Хората са изведени от къщите и са подслонени у техни близки. Кметът обясни случилото се с това, че селата са равнинни и деретата довеждат водата от снеготопенето до селата. Няма проблем засега с язовирите, но те също се пълнят и утре ще бъде проверено и тяхното състояние. По думите на Папазов – ситуацията е спокойна и е под контрол. Докарани са достатъчно чували с пясък и водата се изпомпва, предаде "Фокус".

"В област Хасково работи областният кризисен щаб, където се контролират всички действия по недопускане излизането на води от реките и преливащите микроязовири за населените места. В Пловдивска област също е по-тежка обстановката в общините Садово и Първомай. Нямаме преливания на реки и преливания на микроязовири, а имаме покачване на водите вследствие на обилното топене в по-ниските части на двете общини. По-тежка беше ситуацията от сутринта в селата Попинци, Поповица, Селци, Избегли и Чуар", посочи Бързилов, цитиран от БНР.

Реката в садовското село Чешнигирово преля следобед. Наводнени са 1000 декара земеделски земи, къщи и дворове. Няма пострадали хора, но има удавени животни в стопанските постройки, съобщи БНТ.

На местата, където е необходимо, се изграждат диги от инертни материали и чували с пясък, за да не се допусне заливането на населените места. В област Пазарджик имаме наводнени няколко къщи в община Стрелча и най-важното, което е в района на село Гелеменово- имаше запушване на преливника на язовир "Таки дале". Бяха премахнати ледените късове от речното корито и започна да спада нивото на реката", посочи инспекторът.

По-рано през деня комисар Николай Вълчев, директор на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково коментира, че е преминал пикът на преливането на микроязовирите край село Болярово. Няма информация към момента някъде да има застрашено население. „Край село Болярово има 4 – 5 микроязовира, които преливат, но пиковият момент приключи. Във водосбора, където влизат водите от тези микроязовири, нивото на водата спада. Считаме, че пикът на водата премина и очакваме да намалява. Все още сме под пълна тревога, но очакванията ни са за подобряване на ситуацията”, посочи Вълчев. В най-ниската част на село Узунджово има наводнени десетина къщи, в чийто дворове се е събрала по десетина сантиметра вода. Това е водата, която се стича от снеготопенето в полето.

Няма възникнали бедствени ситуации независимо от обилното снеготопене, съобщиха от пресцентъра на МВР. На вход и изход на гр. Хасково са поставени наблюдателни постове за следене нивото на река Хасковска. Състоянието на водоемите на територията на страната е нормално, осигурени са необходимите свободни обеми. Всички водоеми са със значителна дебелина на ледената кора - 20 см - 40 см.

Започнало е укрепването на коритото на река Струма в рисковия участък от главния път Е-79 край Симитли. Преди година придошлите води на реката предизвикаха свличане на земните маси на това място, в непосредствена близост до пътното платно. Докато ремонтните дейности продължават, движението по пътя за Гърция няма да бъде спирано.

Днес е бил ревизиран и язовирът в Стамболийски, на който преди дни бе направен своеобразен байпас, по препоръка на специалистите. Там за момента няма нищо тревожно, каза още областният управител на Хасково Узунова.

Започнало е и специално наблюдение на река Янтра и подаване на информация за нивото й на всеки шест часа. Това е разпоредил русенският областен управител Стефко Бурджиев след огледа на дигите по реката на територията на общините Бяла и Ценово.

Според Бурджиев сега и в най-критичния участък- при моста на село Долна Студена, няма рискове от снеготопенето.
В област Враца, вследствие на силното снеготопене, се е повишило нивото на язовира в с. Мраморен. Бяха предприети всички необходими мерки за недопускане преливането на язовира, осигурена беше допълнителна техника и беше прокопан път с трактор за отбиване на води, които идваха от съседни дерета към язовира за да не се допусне запълване на целия обем. В момента язовирът прелива през преливника.

По обяд три лавини затвориха пътя Смолян-Мугла. Огромните снежни маси паднаха в различни участъци по трасето между Смолян и местността Паметника. Вследствие на това три леки коли бяха закъсали по пътя и не можеха да продължат пътуването си, няма пострадали. В работата по разчистване на пътя за Мугла се включи 20-тонна верижна машина и фадрома. Към 17 часа пътят към Мугла е вече отворен. От КАТ, обаче, предупредиха, че е задължително автомобилите да бъдат с вериги, предаде БНР.

В следващите дни снеговете в равнинната част на страната ще се топят интензивно, предупреждават от НИМХ към БАН. Процесът на снеготопене през следващите дни ще обхване 72,5% от територията на страната. Това съобщиха от Министерството на околната сред и водите (МОСВ).

Заради интензивното снеготопене, превантивните мерки срещу наводненията са все по-належащи, предупреждават специалисти.

Очакванията са, че най-силно ще бъде засегната Северозападна България, където заради силния западен вятър, снегът ще се топи по-бързо. Значително ще се повишат нивата на реките Тимок и Огоста, както и горните течения на Струма, Места, Марица и Арда.

На консултация в "Пирогов" днес са постъпили 31-годишна жена заедно с бебе на месец и половина. Те били ударени от ледено парче, свлякло се от покрива на сграда на ул. "Кърнинградска". След прегледи и консултации е установено, че бебето няма никакви наранявания. Майката е отказала преглед.

Паднали парчета лед нанесоха материални щети по два леки автомобила паркирани на улица "Хан Аспарух" в София. Вследствие на пореден инцидент с топящия се сняг "Волво" е с пукнато предно стъкло, а "Вартбург" е със смачкан таван.

Днес в страната е обявен "жълт код" в 17 области поради опасно силен вятър.

Източник:
http://dnes.dir.bg/


Ключови думи:


Версия за печат:
Снеготопенето предизвика лавини и наводнения

Запазете във вашия компютър:
Снеготопенето предизвика лавини и наводнения


Разгледано: 1175 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: От страната - Общество
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Snegotopeneto predizvika lavini i navodneniya или
- Снеготопенето предизвика лавини и наводнения

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433456 посещения • Sitemap