Начало - Новини от Пловдив
Билетче за театър с цена от 30 лева не стресна пловдивската публиката - Начало
22.01.2018 | 06:08

Понеделник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2012-09-04 00:00:00

Натиснете за увеличение
Билетче за театър с цена от 30 лева не стресна пловдивската публиката
Само за четири дни цели 4 представления от афиша на „Сцена на кръстопът” са напълно продадени ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Само за четири дни цели 4 представления от афиша на „Сцена на кръстопът” са напълно продадени ...Пловдивчани са готови да отделят сериозна сума от свития си бюджет за качествен театър, доказват първите продажби на билети за фестивала "Сцена на кръстопът". Само за четири дни цели четири представления са напълно продадени. Най-сериозен е интересът към спектакъла „Животът е прекрасен" на Народен театър „Иван Вазов" с режисьор Александър Морфов. Респектиращата за Пловдив цена от 30 лева не стряска публиката. Нито едно свободно място не е останало и за „Работно време" на Камен Донев, „Смях в залата" на Асен Блатечки и „Нощна пеперуда" - на Явор Гърдев.

16-тото издание на Есенния международен театрален фестивал се открива на 10 септември от 19 часа с премиерата на Драматичен театър Пловдив „Крал Лир". Тазгодишната „Сцена" е под надслов „Покаянието".

Няма значение дали светът ще свърши през 2012 г., както пророкуват някои. По-важното е, че в тази година ние трябва да станем по-добри, да се обърнем към себе си. А какво по-добро средство да се обърнем към душата от театъра, аргументира мотото на форума драматургът Елин Рахнев.

Той представи основните акценти на „Сцената" на специална пресконференция в артклуба на Пловдивския театър.

220 артисти, режисьори, сценографи ще изнесат пред публика тежестта на 24 спектакъла. 19 са трупите, които ще зарадват ценителите с най-добрите си представления. Доминант в програмата тази година е Народният театър с четири спектакъла. За първи път Пловдивската драма ще открие форума, а на втория фестивален ден ще извади втора премиера - „Бурунданга" с режисьор Атанас Атанасов.

Силни гастроли обещават Малък градски театър „Зад Канала", театрална работилница „Сфумато", Театърът на българската армия, Театър 199, Младежкият театър. Седем извънстолични трупи ще гостуват с най-ярките си заглавия. Сред тях блести Варненският театър с „Гленгари Глен Рос" и „Дон Жуан, или любовта към геометрията". Публиката ще се наслади и на играта на актьорите от Благоевград, Габрово, Бургас, Сливен, Кърджали. Сериозно е и единственото международно участие - под тепетата идва Киевският академичен театър за драма и комедия на левия бряг на Днепър. Украинците ще представят спектакъла „Звънец от миналото".

Две предизвикателства към публиката отправя фестивалната програма - концертът „Обичайните заподозрени" на Стефан Вълдобрев и приятели и „Дневникът на Дракула" на балет „Арабеск" с участието на Деян Донков и Биляна Петринска.

„Сцена на кръстопът" ще предложи и силна съпътстваща програма. Две са фотоизложбите - „С благодарност към спонсорите" и „Театрални костюми" на Татяна Димова. Ще има два поетични спектакъла, както и представяне на сайта Факел.бг.

На откритатата сцена пред Драматичния театър, която заменя миналогодишния декор с театралната арка, ще има специални изненади за най-малките почитатели на театъра.

Мечтаем занапред да направим и съпътстващата програма на „Сцената" още по-пълнокръвна. Това ще е част от новата визия на фестивала, обясни Елин Рахнев.

Есенният театрален маратон се финансира с бюджет от 160 000 лв. - 50 хиляди от Министерство на културата, 45 000 - от община Пловдив, 30 000 - от спонсорите, и 30-35 хиляди - от приходи от билети. Цените на билетите се движат между 8 и 25 лв., съобщи изпълнителният директор на феста Димитър Малашинов.

От името на спонсорите на добър час на „Сцената" пожела инж. Йордан Николов от „Ондулин" ООД.

Независимо от икономическата ситуация този фестивал генерира голям интерес всяка година. Пловдивчани обичат театъра и им пожелавам приятни вечери, каза Николов.

Радвам се, че общината има възможност да бъде партньор на „Сцена на кръстопът". През тези две седмици публиката ще види най-доброто от националната сцена тук - в Пловдив. Моите най-големи очаквания са насочени към откриването и спектакъла на Пловдивския театър. Надявам се това представление да се превърне в гвоздей на програмата, каза и зам.-кметът Стефан Стоянов.

Артдиректорът на фестивала „Сцена на кръстопът" проф. Стефан Данаилов не успя да присъства на пресконференцията заради старта на есенната парламентарна сесия на Народното събрание.

ОТКРИВАНЕТО

Изминахме много труден път и очакваме с нетърпение премиерата на „Крал Лир". Това е един проект, който ще има развитие, ще го изведем извън пределите на театъра, каза зам.-директорът на Драмата Деница Димитрова.

Стремим се нашият „Крал Лир" да бъде модерен, но не външно, а в неговия монтаж, във формата. Да провокираме публиката. Подходихме с уважение и респект към текста, да бъдем преданни на Шекспир, въпреки някои съкращения. Използвахме два превода - по-поетичния та Валери Петров, и по-грубият, „по-ербап" на Спас Николов. Всеки от тях е намерил своя герой в спектакъла, каза режисьорът на „Крал Лир" Стайко Мурджев.

Той допълни, че в костюмите Ирина Кружилина, която работи на Бродуей, е вплела детайли от различни епохи. Голям принос към визията и внушението на представлението имат и хореографът Милен Петров, сценографът Огняна Серафимова, авторът на музиката Петър Дундаков.

„Крал Лир" ще се впише в историята на Драмата и с голямото завръщане на пловдивска сцена на Стоян Алексиев. В представлението ще гастролират и Анастасия Лютова, Явор Бахаров и Дамян Тенев.


Мария Луцова


Източник:
http://www.marica.bg


Ключови думи:


Версия за печат:
Билетче за театър с цена от 30 лева не стресна пловдивската публиката

Запазете във вашия компютър:
Билетче за театър с цена от 30 лева не стресна пловдивската публиката


Разгледано: 1064 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Пловдив - Култура / Забава
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- Biletche za teatar s cena ot 30 leva ne stresna plovdivskata publikata или
- Билетче за театър с цена от 30 лева не стресна пловдивската публиката

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433414 посещения • Sitemap