Начало - Новини от Пловдив
В класацията за нематериални чудеса водят царевични кукли направени в Куртово Конаре - Начало
23.01.2018 | 18:12

Вторник
Търсене Информация Други ВалутиВремето

      Новини
Новини Справочник
Кино / Свободно време
   Новини по е-mail
 Форум за GSM

EUR 1.95583 лв.
USD 1.78419 лв.
GBP 2.65973 лв.
Пловдив, България Forecast
 

Новини

Всички новини


 Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
Няколко начина за бързо и безопасно отслабване
 Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
Какво да правим, ако детето ни се затруднява в обучението по английски?
 Любопитни факти за пицата
Любопитни факти за пицата
 За какво да помислим при избора си на лаптоп?
За какво да помислим при избора си на лаптоп?
 Как да изберем мото екипировка?
Как да изберем мото екипировка?

2012-10-02 00:00:00

Натиснете за увеличение
В класацията за нематериални чудеса водят царевични кукли направени в Куртово Конаре
Те са само на крачка от първото място, което ще им даде възможност да влязат в списъка на ЮНЕСКО ...
В класацията за нематериални чудеса водят царевични кукли направени в Куртово Конаре
Те са само на крачка от първото място, което ще им даде възможност да влязат в списъка на ЮНЕСКО ...

Реклама

Лаптопи и аксесоари от Plesio

Флорални стикери за стена

Магазин за хранителни добавки, протеини и аксесоари Muskuli.com

ПВЦ и АЛ дограма

Хостинг

Ключови думи

Те са само на крачка от първото място, което ще им даде възможност да влязат в списъка на ЮНЕСКО ...Джони Деп от царевична шума други царевични кукли, направени в творческата работилница на читалище “Любен Каравелов 1897” в Куртово Конаре, водят в класацията на вестник “Стандарт” за нематериални чудеса. Те са изработени под ръководството на учителката по изобразително изкуство Маргарита Момчилова и са само на крачка от първото място, което ще им даде възможност да влязат в списъка на ЮНЕСКО.
С г-жа Момчилова и малките й майстори екипът ни се среща в малкото им ателие в читалището, доскоро познато само на местните.

Занимавам се с правенето на кукли от царевична шума от 20 години. Научих се в семейството, в което попаднах, след като се омъжих. Старата баба Стоянка, когато купувах играчки на моя син, казваше: “Ние нямахме пари за играчки и не сме купували на децата ни, а им правехме кукли от царевица”.

Това ме провокира да опитам и направя първата, спомня си Маргарита Момчилова. Фигурката се оказала сполучлива и оттогава не е спирала. Вече не помни колко точно има в колекцията си.
Наученото от старата баба в семейството учителката изпробвала първо в училището, в което преподавала, а след това и в кръжок в читалището. Изработването на кукли от шума предизвикал голям интерес сред малки и големи.

Никога не съм оставала без деца. Дори през лятото пътуват от Стамболийски, групите са отворени, идват и възрастни, обяснява развълнувана Момчилова и допълва, че царевичната шума е изключително пластичен материал и с него може да бъде изработено всичко, което ти хрумне.
В малкото ателие оживяват всички приказни герои от детския свят - Пепеляшка, Малката Русалка, Рапунцел. Сред тях са й Пипи Дългото чорапче и Баба Яга, Балерината и Храбрият оловен войник. Дори Джони Деп е направен от царевични листа и хлапетата разиграват с него сцени от филма “Карибски пирати”.

Това са герои от техния свят, не от моя, но по този начин аз също се обогатявам, като влизаме в душичките си един на друг и ни е много приятно заедно, разказва учителката. Нейни любими персонажи са куклите с фолклорни образи като кукерите.

Те дават възможност за влагането в тях на различни материали, а и винаги стават много различни, сякаш оживяват, допълва Момчилова. В колекцията й са още лазарки, народни танцьорки. Първите й кукли от шума пък са персонажи от приказките. Пепеляшка пази и до днес.
Никога не е опитвала да променя цветовете на царевичната шума.

Това държи да правят и децата от кръжока. Смята, че този цвят е уникален, въздействащ и създаден от природата, който с нищо не биха могли да постигнат.

За материалите, които се използват в работилницата за царевични кукли, Момчилова обяснява още, че са екологично чисти и куклите не крият никаква опасност за здравето на децата. Освен шумата ползват всякакви зрънца, с които правят интересни пана.

За закрепване пък си служели само с карфички, силикон или тел.
Децата изпитват голямо вълнение, когато правят куклите, и в същото време се забавляват, споделя още за творческия процес в читалищното ателие учителката по изобразително изкуство. Искрено признава, че заниманията им са истинско удоволствие както за децата, така и за самата нея, тъй като от света на малките творци е научила много.

Момчилова смята, че тръпка е не само изработването, но и играта с куклите.
Освен че правят със собствените си ръце царевичните фигурки, малките творци си играят с тях. Много се забавляват, когато ги женят и развеждат, разказва учителката им. Понякога куклите раждали деца, друг път играели хоро или пък балет. Неведнъж кръжокът е участвал и в конкурси по зададена тема, които хлапетата приложници изпълнявали без грешка.
Учителката им си спомня как взели първа награда в конкурс за борбата срещу бедствия, аварии и катастрофи. Беше много сложно, защото трябваше да пресъздадем пожар и наводнение, както и пожарникарите и полицаите, разказва Момчилова. Трудността идвала от това, че всичко трябвало да се пресъздаде с персонажи, а не да се пише или говори. Досега обаче не се е случвало да не успеят. Наскоро работили по темата за екологията. Направили от царевична шума колоездач, който бил облегнат до цъфнало дърво. Така показали, че като не замърсяваме въздуха, природата е красива, спомня си педагожката. Тя смята, че тези кукли са и един своеобразен апел за връщане назад към природата.

НАГРАДИТЕ
Майсторите на кукли от шума са участвали в много конкурси и състезания, печелили са и престижни награди. Скоро се върнали от Аполония, където искрено им се радвали освен българите и много чужденци. Спомнят си, че преди три години станали победители в конкурса на страните по река Дунав. Като ходили в Унгария, спечелили специалната награда на международното жури. Имат награди от Казанлък, Сливен, Русе, Силистра, Благоевград, Ловеч. Миналата година участвали в София в Ден на отворените врати на Етнографския музей, като щандът им бил най-посещаван. Заслугите за това са и на секретаря на читалище “Любен Каравелов 1897” Емилия Шушерова, която работи много за популяризирането на дейността от кръжока. Децата и техните кукли са участници в Първото биоекоизложение в София през 2011 година в НДК и изложбата “Биомания”, същата година в Пловдив. От 2009 година са подкрепени от Фондация “Работилница за граждански инициативи”. Тя им помага за участие в програмата “Живо наследство”, благодарение на която бяха включени в класацията за БГ чудесата.

Гергана ВАСИЛЕВА

Източник:
http://www.marica.bg
/>


Ключови думи:


Версия за печат:
В класацията за нематериални чудеса водят царевични кукли направени в Куртово Конаре

Запазете във вашия компютър:
В класацията за нематериални чудеса водят царевични кукли направени в Куртово Конаре


Разгледано: 1639 пъти. | e-Plovdiv.com
  Facebook | Twitter | Google | Linkedin | Yahoo
 

Още новини от категория: Регионални
Вие сте се озовали тук, вероятно защото сте търсили в интернет по следния начин:

- V klasaciyata za nematerialni chudesa vodyat carevichni kukli napraveni v Kurtovo Konare или
- В класацията за нематериални чудеса водят царевични кукли направени в Куртово Конаре

 
Начало | Споразумение | Контакт | RSS433456 посещения • Sitemap